Ve Zlínském kraji přibylo lidí s respiračními onemocněními

13. leden 2020 11:55

Nemocnost je podle hygieniků ve Zlínském kraji zatím nízká. Nárůst počtu nemocných chřipkou se podle nich dá očekávat koncem ledna či začátkem února.

Ve Zlínském kraji přibylo lidí s akutními respiračními onemocněními, na konci minulého týdne stonalo 1093 ze 100 tisíc obyvatel. Nárůst proti předchozímu týdnu byl o 162 procent.

Čtěte také

„Stoupá i počet zaznamenaných případů chřipky, včetně potvrzených laboratorních nálezů,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková. V kraji se již objevil první závažný případ onemocnění chřipkou.

Minulou zimu bylo v kraji 14 závažných případů chřipky, na následky onemocnění zemřeli tři lidé.

Nemocnost akutními respiračními onemocněními i chřipkou je však zatím v kraji nízká, výrazný nárůst počtu nemocných chřipkou se dá podle Hoškové očekávat koncem ledna či začátkem února. Výrazný nárůst lidí s respiračními onemocněními způsobilo také to, že nemocní přišli k lékaři po vánočních svátcích a děti se vrátily do školních kolektivů.

Nejvyšší nemocnost je u dětí do pěti let věku, nemocných je jich 2626 ze 100 tisíc. Nejvíce lidí je nemocných na Zlínsku, a to 1322 ze 100 tisíc, nejméně jich je na Vsetínsku, stůně tam 819 ze 100 tisíc lidí. U chřipky je v kraji deset nemocných na 100 tisíc obyvatel.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související