Z tajů kuchyně Marie Baťové. Lehce i zdravě: výborný koláč s arašídovým máslem

13. červen 2019

Manželka slavného zlínského podnikatele Tomáše Bati, Marie Baťová, byla výbornou kuchařkou. Český rozhlas Zlín vám přináší exkluzivně recepty z její kuchyně.

Během léta vydá Nadace Tomáše Bati ve Zlíně kuchařku 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín vám už dnes exkluzivně přináší další malou ochutnávku z této připravované knihy receptů. Nahlédnout do originálních receptů paní Baťové nás nechala Gabriela Culík Končitíková z Nadace T. Bati. Dnes si upečeme koláč s arašídovým krémem.

Vytvářela si Marie Baťová i vlastní recepty, nebo jen sbírala ty, které k ní dostaly a přišly jí zajímavé?

Myslím si, že si upravovala některé recepty, které jí třeba nasdílely přítelkyně nebo manželky všech významných ředitelů tady. Má tam spoustu receptů od Boženky Čiperové. A inspirovala se i z různých dámských časopisů. Je tam spousta výstřižků a podobně. Recepty sama testovala a dělala si k tomu poznámky – přidat mouky, ubrat másla a chutnalo, nechutnalo. Pak existují ještě jiné typy poznámek. A když dělaly čaj o páté ve vile, nebo čajové siesty, tak aby se ty recepty neopakovaly. Ona si vedla samostatný sešit – Čaj o páté, listopad 1930, nebo Čaj o páté, jaro 1929 – jaká byla menu, jaký byl dezert, jaké bylo hlavní jídlo. Takže evidentně tyto věci ve vile fungovaly. A záleželo jí na tom, aby ty recepty byly zajímavé pro hosty. Je tam vidět to, co dnes si ani neuvědomujeme, v těch receptech. Dnes jedeme do obchodu, koupíme si mnoho druhů různých sušenek podle vlastního výběru, kupujeme si různé druhy dezertů. Toto všechno ona si tehdy sama připravovala. Existují zdravé varianty těch receptů. Kdy už v té době má například recepty bez másla, cukru a mnohdy i mouky. Což třeba začala nahrazovat ořechovými moukami. Máslo se snaží nahrazovat různými typy sýrů, tvarohem a podobně. Je to mnohdy až experimentální kuchyně. Využívá třeba netradiční ingredience, jako jsou jedlé kaštany. Z nich má třeba pět různých receptů. Hojně využívá různé typy ořechů a naopak velmi málo čokoláda. Z té v kuchařce najdeme jen tři recepty a ještě se využívá spíše na dozdobení. Naopak běžné je kandované ovoce, že ty recepty mají mnohdy sušší charakter.

A co si dnes upečeme? Nebo uvaříme dobrého?

Dnes to bude koláč s arašídovým krémem. Takže, jak je teď hitovka arašídové máslo, tak to tehdy nebyla vůbec žádná výjimka ve Vile Tomáše Bati.

KOLÁČ S ARAŠÍDOVÝM KRÉMEM: DOBA PŘÍPRAVY - 30 minut; DOBA PEČENÍ - 30 minut; INGREDIENCE - 200 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 150 g másla, 40 g kakaa, 2 vejce, 3 lžíce smetany; NÁPLŇ - 300 g tvarohu, 200 ml smetany, 150 g arašídového krému, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr; POSTUP - máslo utřeme s cukrem a kakaem, přidáme mouku a vejce. Vypracujeme těsto, které necháme třicet minut odpočinout na chladném místě. Mezitím začneme s přípravou náplně. Vejce utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, smetanu a arašídový krém. Šleháme dlouho, až vytvoříme jemnou hmotu. Na válu vyválíme odpočaté těsto. Těsto vložíme do formy na koláč vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Poté přidáme náplň; PEČENÍ - pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 30 minut; SERVÍROVÁNÍ - po upečení můžeme posypat praženými sekanými arašídy. Pečeno v koláčové formě o průměru 28 cm.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.