Z tajů kuchyně Marie Baťové. Lehce i zdravě: výborný koláč s arašídovým máslem
Manželka slavného zlínského podnikatele Tomáše Bati, Marie Baťová, byla výbornou kuchařkou. Český rozhlas Zlín vám přináší exkluzivně recepty z její kuchyně.
Během léta vydá Nadace Tomáše Bati ve Zlíně kuchařku 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín vám už dnes exkluzivně přináší další malou ochutnávku z této připravované knihy receptů. Nahlédnout do originálních receptů paní Baťové nás nechala Gabriela Culík Končitíková z Nadace T. Bati. Dnes si upečeme koláč s arašídovým krémem.
Vytvářela si Marie Baťová i vlastní recepty, nebo jen sbírala ty, které k ní dostaly a přišly jí zajímavé?
Myslím si, že si upravovala některé recepty, které jí třeba nasdílely přítelkyně nebo manželky všech významných ředitelů tady. Má tam spoustu receptů od Boženky Čiperové. A inspirovala se i z různých dámských časopisů. Je tam spousta výstřižků a podobně. Recepty sama testovala a dělala si k tomu poznámky – přidat mouky, ubrat másla a chutnalo, nechutnalo. Pak existují ještě jiné typy poznámek. A když dělaly čaj o páté ve vile, nebo čajové siesty, tak aby se ty recepty neopakovaly. Ona si vedla samostatný sešit – Čaj o páté, listopad 1930, nebo Čaj o páté, jaro 1929 – jaká byla menu, jaký byl dezert, jaké bylo hlavní jídlo. Takže evidentně tyto věci ve vile fungovaly. A záleželo jí na tom, aby ty recepty byly zajímavé pro hosty. Je tam vidět to, co dnes si ani neuvědomujeme, v těch receptech. Dnes jedeme do obchodu, koupíme si mnoho druhů různých sušenek podle vlastního výběru, kupujeme si různé druhy dezertů. Toto všechno ona si tehdy sama připravovala. Existují zdravé varianty těch receptů. Kdy už v té době má například recepty bez másla, cukru a mnohdy i mouky. Což třeba začala nahrazovat ořechovými moukami. Máslo se snaží nahrazovat různými typy sýrů, tvarohem a podobně. Je to mnohdy až experimentální kuchyně. Využívá třeba netradiční ingredience, jako jsou jedlé kaštany. Z nich má třeba pět různých receptů. Hojně využívá různé typy ořechů a naopak velmi málo čokoláda. Z té v kuchařce najdeme jen tři recepty a ještě se využívá spíše na dozdobení. Naopak běžné je kandované ovoce, že ty recepty mají mnohdy sušší charakter.
A co si dnes upečeme? Nebo uvaříme dobrého?
Dnes to bude koláč s arašídovým krémem. Takže, jak je teď hitovka arašídové máslo, tak to tehdy nebyla vůbec žádná výjimka ve Vile Tomáše Bati.
KOLÁČ S ARAŠÍDOVÝM KRÉMEM: DOBA PŘÍPRAVY - 30 minut; DOBA PEČENÍ - 30 minut; INGREDIENCE - 200 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 150 g másla, 40 g kakaa, 2 vejce, 3 lžíce smetany; NÁPLŇ - 300 g tvarohu, 200 ml smetany, 150 g arašídového krému, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr; POSTUP - máslo utřeme s cukrem a kakaem, přidáme mouku a vejce. Vypracujeme těsto, které necháme třicet minut odpočinout na chladném místě. Mezitím začneme s přípravou náplně. Vejce utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, smetanu a arašídový krém. Šleháme dlouho, až vytvoříme jemnou hmotu. Na válu vyválíme odpočaté těsto. Těsto vložíme do formy na koláč vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Poté přidáme náplň; PEČENÍ - pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 30 minut; SERVÍROVÁNÍ - po upečení můžeme posypat praženými sekanými arašídy. Pečeno v koláčové formě o průměru 28 cm.
Související
-
Jak ideálně nastartovat nový den? Podle Marie Baťové je tím životabudičem ranní jablečný sirup
Manželka podnikatele Tomáše Bati byla výbornou kuchařkou. Ale mez jejími recepty nalezneme také návody na přípravy lahodných nápojů.
-
V rychlosti a jednoduchosti je krása i chuť aneb Válečná maková bábovka podle receptu Marie Baťové
Manželka podnikatele Tomáše Bati byla výbornou kuchařkou. Zejména sladké pokrmy byly její oblíbené. Ráda používala jednoduché ingredience.
-
Den nenastartuje rohlík s kávou. Ideální dopolední menu podle Marie Baťové – citrónový chlebíček
Zajímá vás, co rád jedl Tomáš Baťa? Český rozhlas Zlín nahlédl do soukromí jeho kuchyně. Jeho manželka Marie Baťová byla výborná kuchařka.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.