Jak se ideálně nastartovat do nového dne? Podle Marie Baťové je tím životabudičem ranní jablečný sirup

9. červen 2019

Manželka podnikatele Tomáše Bati byla výbornou kuchařkou. Ale mez jejími recepty nalezneme také návody na přípravy lahodných nápojů.

Už 22. června vydá Nadace Tomáše Bati ve Zlíně kuchařku 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín vám už dnes exkluzivně přináší malou ochutnávku z této připravované knihy. Gabriela Culík Končitíková z Nadace Tomáše Bati prozradí, co byl v rodině Baťů takzvaný denní "nakopávač“.

Marie Baťová byla vášnivou kuchařkou, to dokazují také dochované její tři kuchařské sešity plné zajímavých receptů. Měla Marie Baťová nějaké recepty na vlastní sirupy, či šťávy?

Právě do té kuchařky Marie Baťové, aby to nebylo jen o těch sladkých tečkách, ale i nějakých zajímavostech, a které dokreslují život v jejich vile, tak jsme zařadili její domácí sirupy, případně limonády. Takže kromě citronády, jahodové limonády a nespočtu dalších, nás zaujal její ranní jablečný sirup.

Proč ranní?

Protože je to jeden z mála receptů na šťávy nebo nápoje, který uchovávali dlouhodobě, a nesloužil asi jen k potěšení chutí, ale fungoval i jako jakýsi životabudič, chcete-li nakopávač. Byl to zřejmě jejich životabudič, který používali dlouhodobě. Měli to jako jakousi kúru. Protože Marie Baťová tam má například poznámku – pijeme měsíc, pijeme, když se cítíme těžcí a podobně. Museli jej zřejmě připravovat průběžně a skladovali jej krátkodobě, nebo připravovali čerstvý. Zřejmě i proto, že v té době prostě neexistovalo plýtvání surovinami. Dnes bychom byli asi překvapení, oni uměli zužitkovat opravdu téměř vše. A ona tam má uvedeno, že připravujeme na jaro. Což je jasné, že pochází z předešlé úrody. Takže oni na podzim sklidili. A ona si na jaro, jak bychom řekli dnes, připravuje takový detox z jablečného sirupu.

RANNÍ JABLEČNÝ SIRUP: DOBA PŘÍPRAVY - 70 minut; DOBA ODPOČINUTÍ - 24 hodin; INGREDIENCE - 5 kg jablek nebo 2 litry jablečné šťávy, 1,5 kg krystalového cukru nebo 1 kg medu, 3 lžíce mleté skořice, 2 lžíce mletého hřebíčku, 2 citrony; POSTUP - Jablka omyjeme a nastrouháme, naložíme je do větší mísy a zasypeme kořením a polovinou cukru, přidáme šťávu a kůru ze dvou citronů. Vše pořádně promícháme a necháme jeden den odležet. Po odležení směs scedíme přes plátno, které pak pořádně vymačkáme, ať vytěžíme z jablečného základu většinu šťávy. Šťávu přelijeme do dostatečně velkého hrnce a přidáme zbytek cukru. Základ sirupu můžeme připravit také přímo z vylisované jablečné šťávy. Můžeme přidat všechen cukr najednou, a to ihned při tvorbě základu a ne až po lisování. Cukr můžeme nahradit medem; VAŘENÍ - Sirup zahřejeme přibližně na šedesát stupňů, ne více a mírně vaříme 15 minut. Připravíme si čisté lahve, které vydezinfikujeme čirým alkoholem. Do takto připravených lahví nalijeme ještě teplý sirup. Lahve pořádně uzavřeme. Hotový sirup pak skladujeme v temnu a chladu. Sirup slouží k rychlé spotřebě, není nutné jej zavařovat. Pokud bychom jej chtěli skladovat dále, je lepší jej nechat zavařit, tím však ztrácí na síle, proto je lepší jej vyrábět průběžně během roku; SERVÍROVÁNÍ - Sirup mícháme s převařenou a vychlazenou vodou. Připravený nápoj pijeme ráno na lačný žaludek před snídaní. Pomáhá připravit tělo na trávení.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související