V rychlosti a jednoduchosti je krása i chuť aneb Válečná maková bábovka podle receptu Marie Baťové

2. červen 2019

Manželka podnikatele Tomáše Bati byla výbornou kuchařkou. Zejména sladké pokrmy byly její oblíbené. Ráda používala jednoduché ingredience.

Každý týden nahlížíme pod pokličku Marii Baťové, která byla vášnivou a dobrou kuchařkou. Její cukrářské dovednosti neupadly v zapomnění a Nadace Tomáše Bati ve Zlíně chystá v červnu vydat její "sladkou" kuchařku. Jaké bábovky měli ve Vile T. Bati nejraději, poodhalila Gabriela Culík Končitíková z Nadace Tomáše Bati ve Zlíně.

V dnešním kurzu vaření s Marií Baťovou se vydáme opět do tajů její kuchyně. Jaké ona vlastně měla ráda recepty? Věnovala se těm složitým několikahodinovým receptům, nebo raději dávala přednost rychlým, jednoduchým receptům?

Přiznám se, že u dezertů a moučníků jsem byla velmi mile překvapena jednoduchostí těch receptů. Tam nejsou žádné, až na výjimky, nějaké složitější recepty. Co se týče například dortů a podobně, tak většina je jich na základě tvarohu, smetany a jsou velmi jednoduché. Většinu receptů jsem schopni do hodiny upéct ze současných ingrediencí. Byla jsem překvapena, že ty recepty jsou rychlé a levné. A to i přesto, že se hodně posunula doba, tak i na dnešní poměry jsou levné. V té době se opravdu pekly ve Vile Tomáše Bati, kdy on patřil mezi nejbohatší a nejúspěšnější lidi na světě. A ty recepty jsou na dnešní dobu takové prosté a jednoduché. I ty dorty, které v kuchařce Marie Baťová má, se skládají většinou z ořechů a základních ingrediencí. Jsme překvapeni, že často používala pomeranče, citróny, mandle a různé druhy ořechů. A co se týče slaných receptů, tak často používá parmazán. To jsou všechno pro nás dnes dostupné suroviny. A v té době to bylo stravování vybrané společnosti.

Co si dnes uvaříme, nebo upečeme?

Několik receptů, a různé varianty receptů, využívají mák. Takže dedukujeme, že kromě všech jablečných koláčů, tak ty makové pokrmy byly zřejmě velmi oblíbené. Protože mák Marie Baťová používala na nespočet způsobů. A jeden z nejvíce „osahaných“ receptů na mák, a několikrát přepisovaný, tak je válečná maková bábovka. A tuto bábovku jsme si oblíbily i s kolegyněmi. Jedna z nich ji pekla doma už několikrát. Vyzkoušeli jsme ji my všichni. A zřejmě se stala tak oblíbenou, protože je rychlá a velmi chutná.

VÁLEČNÁ MAKOVÁ BÁBOVKA: DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut; DOBA PEČENÍ: 45 minut; INGREDIENCE: 250 g mletého máku, 200 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 500 ml mléka; POSTUP: Všechny ingredience společně promícháme a vytvoříme vláčné těsto. Připravíme si formu na bábovku. Formu vymažeme tukem (nejlépe sádlem) a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou; PEČENÍ: Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 45 minut. Prvních 15 minut pečeme formu přikrytou pečicím papírem. Dalších 30 minut pečeme bez papíru; SERVÍROVÁNÍ: Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Pečeno v bábovkové formě velikosti 2,4 l.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související