Všude teče krev, všude hoří ohně, hlásí cestovatelé Expedice Z101 z Chartúmu

29. říjen 2021

Hlavní poslání Expedice Z101 - následovat cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda jde v tuto chvíli trochu stranou. Ze Súdánu, v jehož hlavním městě Chartúmu se nyní cestovatelé Linda a Tomáš nacházejí, je teď velmi nebezpečné místo.

Čtěte také

Cestovatelé Expedice Z101 Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová se ocitli přímo uprostřed dramatických událostí. V pondělí 25. října mezi po čtvrté hodině ráno proběhl v Súdánu úspěšný puč vedený RSF, což jsou fakticky žoldáci. Z cestovatelů se tak rázem stali reportéři a zpravodajové a jejich další cesta je ohrožena.

Naštěstí jsou zatím oba v pořádku a daří se jim také doručovat ze Súdánu do Českého rozhlasu Zlín aktuální informace a fotografie.

Přinášíme tedy nejen aktuální a unikátní reportáž, ale i poznámky obou cestovatelů ze dnů 25. až 27. října 2021:

  • V pondělí (25. října 2021) mezi 4. až 5. hodinou ráno proběhl v Súdánu úspěšný puč vedený RSF, což jsou fakticky žoldáci. V čele stojí a. F. Burhan. Došlo k zajetí premiéra, členů vlády, zavření letiště v Chartúmu a vyhlášení výjimečného stavu. Došlo k vypnutí internetu, na wifi jsme se dostali až po třech dnech. Situace je nepřehledná, dochází ke střelbě do lidí, před námi dva kluci chytli přímý průstřel hlavy. Protože jsme tady s foťákem, místní po nás chtějí, abychom vše dokumentovali - dostali jsme proto až do nemocnice - na JIP. 
  • Premiér byl propuštěn, 30. října je očekávána obrovská demonstrace místních, kteří podporují civilní vládu. 
  • Včera měl Burhan vystoupení v médiích s tím, že chce, aby vznikla nová vláda, která bude složena s technokratů, kteří zemi přivedou k avizovaným volbám 2023. Nicméně tomu běžní lidé vůbec nevěří. Panuje frustrace. Lidé nechtějí chodit do práce, protože tím dávají najevo, že nepodporují novou situaci. Nechtějí pracovat, aby režim to ekonomicky pocítil. I kdyby chtěli jít do práce, tak včera byly na ulici zátarasy z cihel apod. Dneska je armáda odstranila, takže pohyb je možný. 
  • Je doporučováno pohybovat se pouze v docházkové vzdálenosti. 

Čtěte také

Bude možné vydat se dál po stopách Hanzelky a Zikmunda? Jsou naši cestovatelé v bezpečí? Držte jim společně s námi pěsti.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.