Vojta Dyk: Mám rád kolem sebe lidi, kteří se ze mě „nepotento“

Rozhovor Jožky Kubáníka s Vojtou Dykem je příjemnou, otevřenou rozpravou o životě, kariéře, talentu i soukromí. Prozradil například, proč mu nevadilo hrát ve dvanácti letech dívku, co ho po škole táhlo do Slováckeho divadla nebo kdy naposledy plakal.

To, že je mimořádný talent, začal Vojta Dyk podle vlastních slov vnímat už ve 12 letech, kde účinkoval jako sólista na nádvoří Pražského hradu ve mši Leonarda Bernsteina. A na to se smíchem vzpomíná: „To jsem poprvé v životě dělal i rozhovor. A přišel jsem pak za svýma kamarádama a říkám ‚Ty vado,  teďka jsem dělal rozhovor‘. A oni na to: ‚Nám je to úplně jedno‘.“ V souvislosti s tím dodává: „A tak jsem si říkal, že je vlastně dobrý mít kolem sebe lidi, a furt to tak mám, který ti opravdu řeknou ‚Jako my se z tebe nepo …‘. A to já jsem měl, a i ženu mám takovou, a myslím i nějaký přátele.“

Umí podle něj zpívat každý? „Náš prostřední syn není úplně zpěvákem, ale hlásí se na hereckou konzervatoř. Tak teď řeším takový oříšek, že ho chci rozezpívat. A já si myslím, že se nemusíme naučit vyloženě zpívat, ale můžeme se naučit ovládat náš hlas a uvědomovat si tóny,” vysvětluje Vojta.

Jeho synovi je patnáct let a podle Dykových slov si příliš neuvědomuje tóny. Stačilo se ale rozdýchat, soustředit a hned to šlo: „Normálně jsem mu začal nadávat a říkám: ‚Ty vole, vždyť ty zpíváš, co to tady na mě hraješ?‘ A on se začal hrozně smát, protože to taky nikdy neslyšel. Nikdy neslyšel svůj hlas, když ho otevře.”

A obdobných případů se prý dá najít mnohem víc. Třeba i takové, kteří dříve vůbec nezpívali a nyní vystupují v Hudebním divadle Karlín v jdou z role do role. Dyk říká, že je to především blokem v hlavě. A taky tím, jak lidé celkově zpěv vnímají. Kvůli popové hudbě ji totiž většina bere jako něco, co musí být technicky dokonalé.

Jak vnímal své talenty v pubertě? Proč mu nevadilo hrát ve dvanácti letech dívku? Kdo a kde mu řekl, ať přestane "kdákat"? Nebo co všechno ho dokáže rozplakat a kdy naposledy plakal? Poslechněte si rozhovor Jožky Kubáníka s Vojtou Dykem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související