VALAŠSKÉ KLOBOUKY - příběhy, životy a osudy významných osobností

Valašské Klobouky leží v údolí říčky Klobučky na pomezí Bílých Karpat a Vizovických vrchů v severním cípu Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. V okolí města se nachází několik velmi cenných území s výskytem bělokarpatských orchidejí. Žije zde přibližně 4 900 obyvatel.

Osobnosti, které se ve Valašských Kloboukách narodily, nebo zde žily a tvořily:

Josef Balejka

Narozen 04. 03. 1917 ve Valašských Kloboukách, zemřel 07. 07. 2004 tamtéž. Letec RAF. Za druhé světové války sloužil v britském RAF nejprve jak stíhač u 303. polské perutě, později létal s hlídkovým bombardérem u 311. čs. perutě. Po válce žil ve Velké Británii, přechodně se živil jako řidič autobusu, ale po doplnění kvalifikace pracoval jako pilot obchodního letectva. Později založil strojírenskou firmu. Na rodné Valašsko se natrvalo vrátil až po roce 1989. Více o životě tohoto elitního pilota se dozvíte ZDE.

Hubert Gessner

Bratmannova vila ve Valašských Kloboukách (autorem je Hubert Gessner)

Narozen 20. 10. 1871 ve Valašských Kloboukách, zemřel 29. 1. 1943 ve Vídni. Architekt. Po studiu průmyslové školy v Brně absolvoval vídeňskou akademii výtvarných umění u profesora Otto Wagnera. Při své tvorbě spolupracoval také se svým bratrem Franzem Gessnerem. Je autorem Bratmannovy vily ve Valašských Kloboukách. Jedná se o první secesní stavbu postavenou na našem území. O životě a díle Huberta Gessnera se dozvíte více ZDE.

Rudolf Lenhard

Narozen 12. ledna 1918 v Horní Lidči. Byl členem protinacistického odboje, po vypálení Ploštiny pomáhal s její obnovou i pomocí pozůstalým vdovám a sirotkům. Později se stal rovněž členem odbojové organizace Světlana, konkrétně její skupiny s názvem Makyta. Její činnost byla odhalena agentem StB, který pronikl dovnitř a následovalo velké zatýkání. Sám Lenhard nejprve dokázal utéct, při pokusu přejít hranice však skočil na past. Byl tvrdě mučen a odsouzen k trestu smrti. Jeho poprava spolu s Antonínem Janošíkem proběhla 24. října 1950 v Uherském Hradišti. Příběh Rudolfa Lenharda najdete ZDE.

Ladislav Mňačko

Ladislav Mňačko, autor předlohy

Narozen 29. 01. 1919 ve Valašských Kloboukách, zemřel 24. 02. 1994 v Bratislavě. Slovenský spisovatel a všestranný publicista. Dětství a mládí prožil v Martině, kde jeho otec dostal místo poštmistra. Aktivně se účastnil druhé světové války v řadách partyzánů. Od roku 1967 žil v emigraci. V exilu pobýval v Izraeli, Mnichově, Vídni, a nakonec se usadil nedaleko rakouského Eisenstadtu. V roce 1989 se do vlasti vrátil a vystupoval proti rozdělení Československa. Jedná se o nejpřekládanějšího slovenského autora, jeho díla byla přeložena do 26 jazyků.

Libuše Sušilová

Narozená 29. 10. 1908, zemřela 08. 05. 1986 v Uherském Hradišti. Folkloristka a lidová vypravěčka. Podílela se na činnosti valašskoklobouckého muzea, zabývala se sběrem lidových písní a tanců, lidové stravy, dětských her a lidové slovesnosti. Byla znalkyní jihovalašských lidových krojů a výšivek a pomáhala při výzkumech pracovníků Ústavu pro etnografii a folkloristiku Československé akademie věd. Byla známá jako „tetička Sušilová“.

J. M. Troska

Narozen 03. 08. 1881 ve Valašských Kloboukách, zemřel 03. 09. 1961 v Praze. Český spisovatel a průkopník žánru sci-fi. Vlastním jménem Jan Matzal. Své mládí prožil ve Vyškově a v Brně vystudoval obchodní školu. Pseudonym J.M. Troska byl jeho žert odkazující na Ménierovu chorobu, kterou trpěl a která z něj předčasně udělala invalidu. Od roku 1947 do roku 1969 nebylo vydáno žádné z jeho děl. Reedice tří jeho románů vyšly v letech 1969-1970, znovu pak byla velká část jeho díla vydána po roce 1989.

Josef Valčík

Narozen 02. 11. 1914 ve Smolině (Valašské Klobouky), zemřel 18. 06. 1942 v Praze. Československý voják. Vyučil se koželuhem ve Valašských Kloboukách. V letech 1934–1936 pracoval v Otrokovicích a Zlíně v Baťových závodech. Za protektorátu uprchl do Francie, ze které odešel do Británie. Stal se členem výsadkové skupiny Silver A, která se účastnila protinacistického odboje. V Praze se aktivně podílel na přípravách atentátu na Reinharda Heydricha. Zemřel při obklíčení kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze. Připomeňte si životní příběh tohoto válečného hrdiny ZDE.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio