Pomáhal obnovit Ploštinu, bojoval proti nacistům i komunistům. Rudolf Lenhard ale skončil na oprátce

Byl jedním z lidí, kteří po vypálení Ploštiny německými nacisty neváhali a nabídli pomocnou ruku. Později se vzepřel i komunistům. To však Rudolfa Lenharda stálo život.

Rudolf Lenhard pocházel z Horní Lidče nedaleko Valašských Klobouk, a měl tak velmi blízko Ploštině, vypálené na samém konci druhé světové války Němci. Jako člen protinacistického odboje a později také Sdružení českých partyzánů se tedy podílel na obnově obce, když kupříkladu pomáhal se zajištěním materiálů na vybudování nových domů nebo zaopatřením vdov a sirotků.

Později vstoupil rovněž do odbojové skupiny Světlana, v jejímž rámci mimo jiné převáděl lidi přes hranice nebo šířil ilegální tiskoviny. Jenže v jeho podskupině Makyta se objevila pátá kolona – agent StB a ačkoliv při velké policejní zatýkací akci Lenhart zázrakem unikl, stal se obětí provokace při pokusu přejít hranice.

Byl uvězněn, krutě mučen, tvrdě vyslýchán a následně také souzen. Proces s ním, jeho snoubenkou i dalšími dvaadvaceti členy skupiny se konal ve zlínském Velkém kině. Rudolf Lenhard si vyslechl verdikt největšího a nejhoršího kalibru – trest smrti oběšením. Ten byl vykonán 24. října 1950 v Uherském Hradišti.

Poslechněte si životní příběh Rudolfa Lenharda, který přiblíží historik a etnograf Ondřej Machálek.

Ondřej Machálek - historik, etnograf
Spustit audio

Související