Obnovený památník válečné tragédie v Ploštině na Valašskokloboucku nabízí nové moderní expozice, mezi nimi i místnost ticha

18. duben 2023 11:27

Po letech kompletních oprav se návštěvníkům otevřel památník Ploština. Místo nedaleko Valašských Klobouk je spojené s tragédií z konce druhé světové války, kdy nacisté celou pasekářskou obec 19. dubna roku 1945 po udání vypálili a do plamenů nahnali a postříleli 24 lidí.

V neděli 23. dubna 2023 se po nákladné obnově otevřel veřejnosti Národní kulturní památka Ploština. Areál tohoto místa spojeného tragédií z konce druhé světové války prošel kompletní proměnou. Na ní se začalo pracovat v roce 2020, ale celkově přípravy zabraly 8 let. Zlínský kraj s Muzeem jihovýchodní Moravy investovali do národní kulturní památky 151 milionů korun. 

Areál v Ploštině se změnil o sto procent. Dříve byla na místě zastaralá expozice o protifašistickém odboji, rozpadající se amfiteátr a samotný památník Ploština z roku 1975, který byl vystavěný podle návrhu zlínského architekta Šebastiána Zeliny.

Dnes areál tvoří tři části: Původní památník, který někomu připomíná vztyčenou ruku, jinému plameny. Ten prošel kompletní renovací a hloubkovou očistou. Místo amfiteátru je moderní návštěvnické centrum – elipsovitý objekt zapuštěný do země se zelenou střechou. Tady je umístěna hlavní expozice etnografa a historika Ondřeje Machálka, která připomíná tragédii samotnou. Představuje nejen jednotlivé oběti, ale i viníky - konfidenty gestapa a udavače a připommíná i tragické události konce války z okolních obcí - Prlova nebo Vařákových Pasek. Je zde i místnost ticha, kde může být každý sám se sebou. Třetí částí je nově vystavěný dům na půdorysu původního muzea, kde návštěvníci uvidí život a osud Ploštiny po válce.

Obnovený památník mohli jako první navštívit místní obyvatelé. Ještě před oficiálním otevřením jim zlínské muzeum představilo novou podobu expozice o jejich předcích. Mezi oběťmi masakru totiž měli mnozí svoje příbuzné.

Společně s nimi navštívil mezi prvními nové prostory i redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Památník bude přístupný od května do září bude kromě pondělků denně od 10 do 17 hodin, v říjnu o víkendech. Více na stránkách Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Spustit audio

Související