První secesní stavba v Česku stojí ve Valašských Kloboukách, navrhl ji místní rodák Hubert Gessner

Hubert Gessner projektoval první secesní stavbu v Česku. Ta stojí v jeho rodných Valašských Kloboukách. Vhledem k tomu, že 20. října uplynulo přesně 150 let od jeho narození, připomněli jsme si společně s historikem Městského muzea Valašské Klobouky Petrem Odehnalem jeho životní osudy.

Architekt Hubert Gessner se narodil 20. října 1871 ve Valašských Kloboukách. Jeho tatínek byl krásnobarvíř, poštmistr a podnikatel v papučářství. 

Stálá expozice Huberta Gessnera ve Valašských Kloboukách

Hubert Gessner je řazený k nejvýznamnějším středoevropským architektům první poloviny 20. století. Po studiu průmyslové školy v Brně absolvoval vídeňskou akademii výtvarných umění u profesora Otto Wagnera. Při své tvorbě spolupracoval také se svým bratrem Franzem Gessnerem.

Lavička Huberta Gessnera ve Valašských Kloboukách, ze které jsou vidět tři z jeho staveb

Po skončení první světové války se stal vedoucím architektem pro bytovou výstavbu ve Vídni. Jeho stavby jsou k vidění nejen zde, ale i v rodných Valašských Kloboukách, kde vznikla první secesní stavba u nás - Bratmannova vila, a také v Kroměříži, Brně, Liberci, Hradci Králové nebo v Praze.

Po anšlusu Rakouska v roce 1938 dostal Hubert Gessner zákaz činnosti a zemřel během druhé světové války.

Bratmannova vila ve Valašských Kloboukách (autorem je Hubert Gessner)

Bratmannova vila

Budova postavena v secesním stylu je součástí městské památkové zóny. Autorem této skvostné stavby je valašskokloboucký rodák, architekt Hubert Gessner, který tuto budovu projektoval pro Josefa Bratmanna, vídeňského sládka a klobouckého rodáka. Budova patří mezí nejhodnotnější ukázky secesní architektury na území Zlínského kraje. V současné době zde sídlí základní umělecká škola a Líbalova galerie.

Další osudy a příběhy valašskoklobouckých rodáků a osobností naleznete ZDE.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související