OTROKOVICE - příběhy, životy a osudy významných osobností

Otrokovice jsou druhé největší město v okrese Zlín. Leží 10 km jihozápadně od Zlína na soutoku Moravy a Dřevnice. Místní části, někdejší samostatné vesnice, jsou Otrokovice a Kvítkovice. Dnes jsou významným dopravním uzlem a žije zde přibližně 18 tisíc obyvatel.

Osobnosti, které se v Otrokovicích narodily, nebo zde žily a tvořily:

Tomáš Baťa

Tomáš Baťa

Narozen 03. 04. 1876 ve Zlíně, zemřel 12. 07. 1932 v Otrokovicích. Československý podnikatel známý jako „král obuvi“, tvůrce světového obuvnického impéria a od roku 1923 až do své tragické smrti starosta Zlína. Spolu s bratrem Antonínem ml. a sestrou Annou založili v roce 1894 obuvnickou firmu, ze které vytvořili rozsáhlý komplex výroby, obchodu, dopravy, služeb a financí. Ženou Tomáše Bati byla Marie Baťová. Seriál o životě krále obuvi si můžete poslechnout ZDE.

Václav Chad

Václav Chad

Narozen 08. 09. 1923 v Břeclavi, zemřel 24. 02. 1945 ve Zlíně. Český malíř a účastník protinacistického odboje. V brzkém dětství se s rodinou přestěhovali do Otrokovic. Studoval na gymnáziu v Uherském Hradišti, kde se podílel na tvorbě studentského časopisu reagujícího mimo jiné na okupaci. Poté vystudoval Školu umění ve Zlíně. Zapojil se do kolektivu okolo časopisu Naše Pravda. Skupina byla později odhalena a on byl při pokusu o útek zastřelen příslušníkem Gestapa. Jeho krátký, ale silný životní příběh si můžete připomenout ZDE.

Věra Kramářová

Narozená 14. 06. 1934 v Hluku, zemřela 14. 05. 2017 v Otrokovicích. Profesorka a kronikářka. Magistra Věra Kramářová studovala na filozofické fakultě v Olomouci, obor čeština, ruština, angličtina. Svůj profesní život věnovala otrokovickému gymnáziu a po odchodu do důchodu se stala kronikářkou města. Na gymnáziu založila i Poetické divadlo Variace. Za své pedagogické a kronikářské zásluhy získala titul Osobnost města Otrokovic (2001) a Čestné občanství města Otrokovice (2014).

Josef Valčík

Narozen 02. 11. 1914 ve Smolině (Valašské Klobouky), zemřel 18. 06. 1942 v Praze. Československý voják. Vyučil se koželuhem ve Valašských Kloboukách. V letech 1934–1936 pracoval v Otrokovicích a Zlíně v Baťových závodech. Za protektorátu uprchl do Francie, ze které odešel do Británie. Stal se členem výsadkové skupiny Silver A, která se účastnila protinacistického odboje. V Praze se aktivně podílel na přípravách atentátu na Reinharda Heydricha. Zemřel při obklíčení kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze. Připomeňte si životní příběh tohoto válečného hrdiny ZDE.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio