U prvního novoročního miminka závodí spíš média než rodiče, říká dětská lékařka z Luhačovic Jitka Kandrnálová

Hostem novoročního vysílání pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byla neonatoložka a dětská lékařka Jitka Kandrnálová, která se péči o děti věnuje přes dvacet let.

Nový rok je většinou dobou pro nové začátky. U začátků života bývá velmi často i neonatoložka a dětská lékařka z Luhačovic Jitka Kandrnálová. V rozhovoru přišla řeč mimo jiné na vánoční a novoroční miminka, jména dětí nebo tatínky u porodu.

 „Vánoční miminka jsou vlastně dárečkem – pro zdravotníky jsou ale všechna období stejná,“ říká Jitka Kandrnálová. K prvním novoročním miminkům pak dodává, že to lékaři ani rodiče moc neřeší, jde spíš o závod médií. Mají vůbec lékaři při porodech prostor sledovat čas? „Čas sledujeme i kvůli průběhu porodu, nestojíme ale se stopkami před porodními boxy,“ vysvětluje Jitka Kandrnálová.

Potvrzuje také trend, že tatínků chodí k porodům čím dál víc, protože obecně se nyní bere porod jako záležitost celého páru “Spíš se setkáváme s tím, že tatínci chtějí být nejen u porodu, ale úplně u všeho,“ dodává s úsměvem. Na otázku, jak to tatínkové zvládají, odpovídá: „Tatínkové jsou hrdinové většinou jen ze začátku.“ 

Podléhají i jména dětí nějakým trendům? Podle zkušeností Jitky Kandrnálové se pořád u kluků volí klasická jména Jan, Jakub nebo Lukáš, u holčiček Terezka, Natálka, Adélka a Eliška. Ve své ambulanci má ale i například dvojčátka Dorianku a Florianku, Emílii, Vincenta nebo Edvarda. 

Jaký je názor Jitky Kandrnálové na domácí porody, seriály z lékařského prostředí nebo reality pořady z porodnice? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související