Tipy na víkend ve Zlínském kraji: videomapping, koncert, vánoční trhy nebo procházka na rozhlednu

8. prosinec 2022

Máme pro vás tipy na adventní dny ve Zlínském kraji.

Videomapping a koncert Davida Kollera

10. prosince, Velké náměstí v Kroměříži

Koncertem Davida Kollera a videomapingem začínají 10. prosince na Velkém náměstí v Kroměříži Vánoční trhy, trvat budou do 22. 12. 2022. Připraveny budou přibližně dvě desítky stánků se sortimentem zaměřeným na dobré jídlo a pití a na drobné zboží spojené s Vánocemi. Chybět nebude ani oblíbený slaměný betlém či adventní hrnečky. Po celých 13 dnů by trhy měl doplňovat i kulturní program, který kromě koncertů nabídne pohádky, dílničky, zimní kino, programy dětí ze základních škol i místních folklorních a pěveckých souborů. Jedním z hlavních lákadel pak bude na zlatou neděli koncert zpěvačky Anny K.

Mimořádné otevření Jurkovičovy rozhledny

10. až 11. prosince, Karlův Kopec, Rožnov pod Radhoštěm

Projděte se zimní přírodou na Jurkovičovu rozhlednu. Po oba dny bude mimořádně otevřena, a to od 10 do 16 hodin.

Vánoční jarmark v Dřevěném městečku

10. až 11. prosince, areál Dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm

Po tříleté přestávce ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm projdou mikulášské družiny s čerty z Valašských Klobouk, Zděchova, Lačnova a lucky ze souboru Radhošť. V kuchyni fojtství budou tetičky drát peří a uvaří štědračku. Podrobný program najdete ZDE.

Adventní jarmark v Kunovicích

11. prosince od 14 do 18 hodin, Panský dvůr v Kunovicích

Akce, která nabídne prodej řemeslných výrobků, adventních dekorací, vánočních ozdob (Společenský sál, nádvoří), prodej svařáku, punče, občerstvení (Nádvoří), dílničky pro děti (Přednáškový sál) a výstava betlémů (Klenbový sál). V 15 hodin se uskuteční Divadelní představení pro děti "Ušatá pohádka" – hrají Kunovští komedianti (Společenský sál). V 16:00 hodin se uskuteční Vystoupení folklorních souborů z Kunovic (Nádvoří).

Dlouhodobé předvánoční akce:

Čtěte také

Tradiční adventní programy postupně začaly ve všech okresních městech: Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín a Vsetín

Harmonogram akcí i rozsvěcování vánočních stromů najdete ZDE.

Kroměříž – Advent v zámku a podzámčí

Od 26. 11. do 18.12. proběhnou v Arcibiskupském zámku každý víkend speciální adventní prohlídky vyzdobenými Reprezentačními sály – celkem osm sálů bude vyzdobeno v duchu konkrétního svátku. Květinové vazby a dekorace tak budou symbolizovat např. odkaz sv. Ondřeje, sv. Barbory či sv. Lucie. Zámek bude pro veřejnost otevřen vždy od 9:30 do 16:00 hodin. Poslední prohlídka dne začíná v 15 hodin. Každý adventní víkend bude obohacen o doprovodný program.

Betlém v Kovozoo ve Starém Městě

Unikátní dřevo-kovový betlém v životní velikosti bude od 26. listopadu 2022 a až do 8. ledna 2023 opět k vidění v areálu KOVOZOO. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva. K tomu navíc vánoční výzdoba z recyklovaných materiálů.

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kouzlo přírodních Vánoc

Od 26. listopadu do 6. ledna, zámek v Holešově

Výstava za skly zámeckých arkád nenabízí v předvánočním čase betlém,y, ale projekt s názvem Kouzlo přírodních Vánoc, který je inspirován vánoční přírodou. Betkémy budou letos pouze doplňkem a organizátoři výstavy si je opět zapůjčili od moravských řezbářů a z tovačovské řezbářské školy. Další novinkou v prostoru zámeckého nádvoří v Holešově bude během adventních a vánoční dnů vánoční zvonička a slámový betlém v životní velikosti od Marie Pavlicové z Hroznové Lhoty.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.