Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Šperkařský festival, herna IQ Play nebo burza LP a CD

2. únor 2023

Máme pro vás tipy nejen na víkendové akce ve Zlínském kraji, ale i na dlouhodobé výstavy nebo procházky přírodou.

Pololetní prázdniny v Zoo Zlín
- s vysvědčením zadarmo

3. až 5. února, Zoo a zámek Zlín-Lešná

Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo oblíbenou akci: S vysvědčením zadarmo do zoo. Každý žák základní nebo student střední školy, který přinese ukázat letošní pololetní vysvědčení, dostane v pokladně zoo volnou vstupenku a drobný dárek. Otevírací doba zoo je od 8:30 do 16 hodin.

Šperkařský festival a rukodělné trhy

4. až 5. února od 9 do 17 hodin, Výstaviště Kroměříž

Prodejní výstava šperků, kovové a skleněné bižuterie, zirkonia, drahých kamenů a minerálů. V nabídce prodejců budou i svíčky, keramické výrobky, drátované zboží, výrobky ze dřeva a papíru, textilní a dřevěné hračky, pletené a háčkované výrobky, lepené vitráže, oblečení pro děti a dospělé a velké množství materiálů pro krativní tvorbu. Na děti i dospělé čekají tvořivé dílničky (výroba šperků a mandal, kreslení, ukázky ubrouskových technik, malování na obličej atd.).

Burza LP a CD

5. února od 11 do 16 hodin, Divadelní kavárna, Valašské Meziříčí

Rock, Pop, Jazz, Blues, Funk, Punk, Metal, New Wave, domácí a zahraniční scéna. Tato burza je jedinečnou možností pro sběratele LP, CD, DVD. 

Festival IQ Play

do 23. února, Kolektivní dům Zlín

7. ročník putovního Festivalu IQ Play. K vyzkoušení jsou vzdělávací hry a hračky, které pobaví, ale zároveň rozvíjí kreativitu a logické myšlení. Otevřeno je denně od 8 do 17 hodin.

Čtěte také

Ledové sochy na Pustevnách

do 5. února, Pustevny

Tradiční zimní výstava ledových soch, tentokrát s podtitulem "Návrat dinosaurů do Beskyd". Otevírací doba stanů je denně od 9 do 16:30. S jízdenkou na lanovku mají návštěvníci vstup zdarma.

Výstava obrazů Josefa Lady

Čtěte také

do 19. března, Obchodní dům Zlín

Více než sto obrazů a kreseb Josefa Lady vystavuje zlínská Galerie Desítka. Díla významného českého umělce najdou návštěvníci v desátém patře Obchodního domu ve Zlíně do 19. března denně od 10 do 18 hodin.
Autoři výstavy shromáždili 118 originálů ze soukromých i veřejných sbírek. Mezi nimi jsou jeho známá díla i málo vídané kresby, jako například série reklamních letáků vytvořených pro Pražské vodovody a kanalizace. Návštěvníci výstavy uvidí i samotného umělce v dobových záznamech promítaných na plátno. 

Krysáci

Čtěte také

do 26. února, Galerie DK Panský dům, Uherský Brod

Interaktivní večerníčková výstava pro děti. Přijďte nahlédnout do pohádkového světa smetiště poblíž Vizovic, pod pokličku technické výroby večerníčku či se podívat na promítání prvního dílu Krysáků. Otevřeno je v pondělí až pátek 9 -12 a 13 - 17 hodin, sobota + neděle od 13 do 17 hodin.

Fotovýstava Ohlédnutí 2022

Čtěte také

do 8. února, kino Hvězda v Uherském Hradišti

17. ročník neformálního "slováckého pressfota". Výstava nejlepších amatérských fotografií, na kterých je zachycen život na Uherskohradišťsku. Zachycují krajinu, folklórní akce nebo každodenní život na Slovácku. Novinkou letošního ročníku je i studentská sekce.

Terče kroměřížských ostrostřelců

do 5. března, Muzeum Kroměřížska

Výstava, na které návštěvníci mohou zhlédnout přes třicet dřevěných malovaných terčů kroměřížských ostrostřelců ze sbírky Muzea Kroměřížska. Motivy na terčích je přenesou až do druhé poloviny 17. století, nejmladší z nich je datovaný 1932. Součástí výstavy jsou také předměty dokumentující činnost střeleckých spolků v Kroměříži a krátký dokument, připravený ve spolupráci se Sborem uniformovaných ostrostřelců v Kroměříži.
Rozhovor s autory výstavy najdete ZDE.

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí / výstava s mapami

do 30. dubna, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s ozvučenými mapami, na kterých uslyší návštěvníci unikátní hlasové záznamy.

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Ledové sochy v Rožnově

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit, nebo se mohou vyfotit u ledové Poslední večeře Páně. Součástí výstavy je i výstava obrazů ve vstupních prostorách. Otevírací doba do 5. 2 je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Čtěte také

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.