Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Setkání malých pivovarů, Dny otevřených dveří nebo dostihy ve Slušovicích

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Bílokarpatské slavnosti

5. až 9. června, Uherský Brod

Bílokarpatské slavnosti: pestrá paleta kulturních, společenských, gastronomických a sportovních akcí pro všechny generace. Podrobný program najdete ZDE.

Noc kostelů

7. června, různá místa

V letošním ročníku Noci kostelů je v celé republice aktuálně přihlášeno více něž 1840 kostelů a modliteben, ve Zlínském kraji to je přibližně 60. Mapu všech míst i s odkazy na letošní program najdete ZDE.

Ondrášova valaška

7. až 9. června, Rožnov pod Radhoštěm

Pro milovníky folklóru je ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm připraven pátý ročník přehlídky uměleckých a folklorních souborů. Součástí letošního ročníku je Setkání folklorních generací – členů Vojenského souboru písní a tanců Jánošík & Vojenského uměleckého souboru Ondráš a všech příznivců lidové písničky.

U:FEST

7. a 8. června, Rožnov pod Radhoštěm

Festival alternativní muziky s opravdu pestrou a širokou nabídkou interpertů a kapel. Proběhne na terase, nádvoří nebo v sále Brillovky v Rožnově pod Radhoštěm. Podrobný program najdete ZDE.

Typozone 5 - Human Touch

7.  až 21. června, Zlín

V Kolektivním domě ve Zlíně bude 7. 6. 2024 v 17 hodin zahájena mezinárodní přehlídka typografických plakátů a videí představující práce studentů a pedagogů vysokých škol (z 5 států) zaměřených na výuku grafického designu.

Setkání malých pivovarů na hradě Cimburk

8. června, hrad Cimburk

Na hradě Cimburk proběhne tradiční setkání malých pivovarů. Akce začíná ve 14 hodin, oficiální ochutnávka piv bude probíhat do 18 hodin nebo do vyčerpání zásob. Akce se koná za každého počasí, připraven je hudební doprovod.

Vybarvený běh

8. června, Kroměříž

Zábavná akce v centru Kroměříže, která nabídne v 11:30 běh plný barev (trasu najdete zde) a pokračovat bude na Velkém náměstí až do večerních hodin. Podrobný program najdete ZDE.

Den stromů

8. června, Lukov

Na programu Dnes stromů na hradě Lukov bude naučná zábavná stezka, zážitkové stromolezení, tvořívé dílničky, poznávačky, přírodovědné rébusy a hry, výstava kreseb, netopýří a ptačí poradna, lovecká lukostřelba, vyřezávání ze dřeva, ukázka řezbářských prací, ukázka sov a dravců. Program probíhá od 9:30 do 17 hodin.

Lovecké slavnosti

8. června, Lešná u Valašského Meziříčí

Tradiční Lovecké slavnosti proběhnou v sobotu 8. června od 13 do 17 hodin na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Oblíbená akce Muzea regionu Valašsko láká na ukázky sokolnictví, myslivecké kynologie, loveckých trofejí či preparátů. Chybět nebude spousta zábavných aktivit pro děti, dechová hudba Starojičané či výborné zvěřinové speciality od členů místního mysliveckého spolku.

Den otevřených dveří společnosti Aircraft Industries

Čtěte také

8. června, Kunovice

Od 9:30 do 16:30 hodin otevře společnost Aircraft Industries své brány veřejnosti. Připraven je den plný zážitků, který vás zavede do srdce letecké výroby na Moravě.
Návštěvníci si budou moci prohlédnout výrobní prostory, užít si vyhlídkové lety, navštívit výstavu k 55. výročí letounu L 410 a nebo se podívat na prezentaci Střední školy letecké a Leteckého muzea v Kunovicích.

Den otevřených dveří v ČOV Zlín-Malenovice

8. června, Zlín-Malenovice

Čistírna odpadních vod ve Zlíně-Malenovicích (ČOV) slaví letos 60 let své existence. Jak dnes vypadají technologie pro 75tisícové krajské město? Jaké se používají postupy? Co se děje s vyčištěnou vodou? Můžete to zjistit během Dne otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 8. června od 9 do 16 hodin. Program je určený jak pro dospělé, tak i pro mládež a děti. Akce je spojena s programem Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO), která si ve stejný den připomene 80 let od zavedení trolejbusové dopravy ve Zlíně. 

Den otevřených dveří v Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice

8. června, Zlín

Od 9 do 16 hodin se v areálu zlínské DSZO bude konat Den otevřených dveří. Ten letošní je spojen s připomínkou 80. výročí zahájení trolejbusové dopravy ve městě a nabídne kromě tradičního programu (vozový park DSZO včetně historických vozidel, občerstvení, zábavný program pro děti, ukázky techniky integrovaného záchranného systému) také první ukázku nového odbavovacího systému, který bude umožňovat platby jízdného ve vozidle bankovními kartami.

Řezbářské sympozium v Luhačovicích

do 8. června, Luhačovice

10. ročník akce, která se koná už od 3. června v lázeňském parku. Vernisáž vytvořených děl bude v sobotu 8. června.

36 000 Valašských kroků

8. června (8 až 18 hodin), Hostýnské vrchy

51 .ročník významné turistické republikové akce proběhne v Hostýnských horách na dvou trasách 15 a 25 km. V místech kontrol na trase je zajištěno občerstvení, rovněž tak v cíli na koupališti Rusava, kde je zajištěna hudební produkce, ceny a diplomy pro účastníky. Pro děti bude organizován dětský den. Podrobnosti ZDE.

Cyklistický MTB Maraton v Buchlovicích

8. června, Buchlovice

Na Smraďavce - Lázně Leopoldov se koná 6. ročník cyklistického závodu MTB Maraton Amtech-Juvacyklo Buchlovice. Start závodů je ve 12 hodin, vyhlášení výsledků v 17. Připraveny jsou také dětské závody a doprovodný program.

Koncert kapely Pražský Výběr

8. června, Svah Zlín

Fanoušci se mohou těšit na koncert kultovní kapely Pražský výběr. Skupina vystoupí v původním složení v čele s Michaelem Kocábem, Michalem Pavlíčkem, Vilémem Čokem, Klaudiusem Kryšpínem, Jiřím Hrubešem a již stálým hostem DJ Roxtarem. Začátek je v 21 hodin.

Karavany s vůní kávy a čaje

8. až 9 června, Kroměříž

Výstaviště Kroměříž nabízí prodejní výstavu karavanů, která bude součástí cestovatelského festivalu Kávy a čaje v Kroměříži. V nabídce festivalu bude samozřejmě ochutnávka exotických káv a čajů od předních distributorů kávy a čaje včetně zástupců tuzemských pražíren.

Čtěte také

Dostihy ve Slušovicích

9. června, Slušovice 

Ve Slušovicích se pojede druhý místní závod letošní sezóny. První dostih startuje ve 13 hodin. Připraveno je i občerstvení a pro děti jízdy na ponících.
(Pozor na změnu dopravní situace, kdy není možno z hlavní silnice Zlín-Vizovice odbočit do Slušovic. Je nutno projet až do Zádveřic a po značené trase přijet do Slušovic nebo přijet směrem z Holešova přes Hrobice do Slušovic.)

Pohádková cesta lesem

9. června, Velké Karlovice

U hotelu Galik ve Velkých Karlovicích je připravena tradiční akce, při které se děti při procházce potkají s oblíbenými pohádkovými a filmovými postavami a budou s nimi plnit různé úkoly. Zkusí uvařit lektvar s čarodějnicí, najít poklad s piráty, sčítat ptáčky v Krakonošově revíru, budou hádat hádanky s Dědem Vševědem a přijdou i Bob a Bobek nebo tajemná Bílá Paní. Registrace účastníků je od 9:30 do 12 hodin, vstupné je dobrovolné.

I senioři umí žít naplno

11. června, Zlín

Na náměstí Míru ve Zlíně se od 15 do 17 hodin koná už 14. tradiční odpoledne, na kterém vystoupí Smíšený sbor Zlínského klubu seniorů Kvítková a  TJ Sokol Zlín a TJ Sokol Zádveřice. Jako hosté se představí Helena Čermáková, Petra Černocká, Jiří Pracný a skupina BOKOMARA. Akcí bude provázet moderátorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Janíková.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Rudolf II. ožívá

do 23. června, zámek Holešov

Rudolf II. ožívá je unikátní multimediální expozice, která odhaluje různá tajemství panovníkova života a představuje celou řadu zajímavých exponátů. Výstavou provází samotný „digitálně oživený“ Rudolf II. Výstava pomocí hologramů seznámí také se symboly panovníkova majestátu, tedy korunami, kterými byl Rudolf II. korunován, a představí také nejvýznamnější předměty jeho sbírek.

100letí nemocnice v Uherském Hradišti

do 7. července, Uherské Hradiště

V hlavní budově Slováckého muzea je k vidění výstava, která zachycuje stoletou historii Uherskohradišťské nemocnice od jejího vzniku v roce 1924, zakládání jednotlivých oddělení, stavbu pavilonů a významné osobnosti až po nemocnici v době covidu. Texty doplňují desítky dobových fotografií a historických předmětů z pozůstalosti MUDr. Karla Masaříka i přímo z nemocnice.

Výstava 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě

do 14. července, Uherské Hradiště

Čtěte také

Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, která je věnována 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě, nabídne řadu raritní techniky, kterou si bude možné osahat i vyzkoušet, prostřednictvím reportáží, záznamů her, koncertů a dalších pořadů zavede návštěvníky do rozmanité produkce Československého rozhlasu uplynulého století. Nabídne pohled také do současnosti Českého rozhlasu a přiblíží trendy a vyhlídky do budoucnosti. Vernisáž výstavy se koná 14. března v 17 hodin.

Fenomén Fatra – výstava hraček

Čtěte také

do 28. srpna, Vsetín

V přízemí vsetínského zámku jsou vystaveny hračky vyrobené společností Fatra, včetně těch od legendární návrhářky Libuše Niklová. Součástí výstavy je i interaktivní herna pro děti a soutěž o nejlepší fotografie s hračkoami z Fatry.

SEVA – český fenomén na zámku Holešov

do 1. září 2024, Holešov

Výstava na holešovském zámku hravou, zábavnou, ale i poučnou formou představuje známou českou stavebnici SEVA. Vystaveny jsou různé modely od těch nejdrobnějších až po velké sestavy, nechybí doprovodné texty a herna pro děti.

Držte si ponožky!

do 1. září, Napajedla

V Muzeu Napajedla je k vidění nová interaktivní výstava ilustrací Galiny Miklínové, autorky známých Lichožroutů, která hravou formou nabídne průřez její tvorbou. Vernisáž výstavy za účasti autorky se uskuteční ve čtvrtek 16. května od 18 hodin ve výstavním sále muzea.

Někdo to rád sušené

do 22. září, Kroměříž

V Muzeu Kroměřížska je připravena výstava, která se věnuje sušení ovoce. Představí unikátní historické exponáty, zajímavé informace, které budou doplněny hravými interaktivitami, například modelem zmenšené tradiční sušárny ovoce. Je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. 

Každoroční výstava fuchsií

do 29. září, zámek Buchlovice

Zámek v Buchlovicích na Uherskohradišťsku opět po roce nabízí největší výstavu fuchsií v České republice. Návštěvníci si můžou v zámecké zahradě prohlédnout i zakoupit stovky odrůd této okrasné rostliny. Výstavu, která bude k vidění až do konce září, tam pořádají už od roku 1982. Výstava je otevřená mimo pondělí od 9:00 do 17:00.

Klub Underground

do 29. září, Zlín

Ve zlínském muzeu (konkrétně v 1. podlaží budovy 14 Baťova Institutu) je od 16. května k vidění výstava Klub Underground. Nabízí pohled na alternativní hudební a kulturní scénu regionu od 60. let 20. století až do současnosti. Výstava je zaměřena převážně na rockovou scénu s alternativními žánry, která je prezentována hlavně formou fotografií, projekcí, záznamů z koncertů, rozhovorů a medailonků osobností a kapel.

Wrbnové - Konec starých časů

do 3. listopadu, Holešov

Od 10. května je k vidění výstava na holešovském zámku, která je věnována Wrbnům, poslednímu hraběcímu rodu na místním zámku. Přiblíží život aristokratů, kteří holešovské panství vlastnili až do doby znárodnění. Speciální program proběhne v rámci Muzejní noci, kde jsou připraveny ojedinělé prohlídky této výstavy v 17, 18:30 a 20 hodin. Rezervaci míst na telefonu 571 160 890.

Spustit audio

Související