Svému partnerovi jsem posílala přes obrazovku zprávy prostřednictvím oblečení, říká Marie Retková

Bývalá hlasatelka Marie Retková přijala pozvání na rozhlasovou pohovku Jožky Kubáníka a v milém povídání se nejen vzpomínalo.

Poprvé ji lidé mohli vidět v televizi 29. srpna 1977 v šest odpoledne na druhém programu. Od té doby se Marie Retková stala neodmyslitelnou a oblíbenou tváří obrazovky.

Hned třikrát stala v anketě TýTý nejoblíbenější televizní hlasatelkou. „Bylo to takové pohlazení. Ta zrcadla mám stále vystavená - zrovna před chvilkou jsem utírala prach a utírala jsem je i na těch zrcátkách,“ říká Marie Retková. Sama by v takové anketě dala hlas Marcele Augustové, která je podle ní vždy skvěle připravená a ví, o čem mluví.

Marie Retková také v rozhovoru potvrzuje, že svému partnerovi (nynějšímu manželovi) posílala přes obrazovku zprávy prostřednictvím oblečení. „To bylo v době, kdy jsme spolu začínali chodit. Když jsem měla pestré oblečení, tak to znamenalo, že se dnes neuvidíme, a když jsem měla jednobarevné, tak to říkalo, že dneska by to šlo,“ vzpomíná se smíchem Marie.

Do dnešního dne ji lidé poznávají po hlase, třeba i v řadě v obchodě. I vy ji můžete stále slyšet každý druhý týden ve vysílání Českého rozhlasu Dvojka v pořadu Noční Mikrofórum.

My tentokrát nabízíme pohodové osobní povídání na rozhlasové pohovce Jožky Kubáníka, ve kterém se dozvíte i to, jestli umí Marie Retková zvýšit hlas nebo jaké rady by dala mladším kolegům.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.