Dnes je doba hodně free a mnoho lidí si to vykládá tak, že je vše dovoleno, říká Ladislav Špaček

Chochmes, to je jeden z krajových názvů pro úroveň, noblesu a vychování. Na rozhlasové pohovce si Jožka Kubáník o chochmesu povídal s jedním z nejslušnějších českých herců, kterým je pan Jan Přeučil. Druhým hostem byl odborník na etiketu pan Ladislav Špaček. 

„Vzorem slušného chování mi byl otec, můj pedagog Radovan Lukavský i Winston Churchill, se kterým si můj tatínek dopisoval,“ říká mimo jiné Jan Přeučil.

Ladislav Špaček zase uvádí: „Vulgarismy jsou tu proto, abychom měli co říct, když si upustíme kladivo na nohu. Pokud je používáme běžně, nemáme pak v takové situaci co pronést.“

Poslechněte si jejich další rady i myšlenky v záznamu pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka, tentokrát na téma chochmes.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O chochmesu

„Babíííí, Mirek sa mně směje, že nosím býle…“ volal jsem jednou o prázdninách na babičku naštvaný na souseda, který se mi posmíval, že vypadám jako Gustáv Husák. Upřímně, já jsem tak opravdu vypadal, protože v obchodě jiné obroučky v té době nebyly. „Co máš z toho. Nad takovýma hlúpotinama mávni rukú. Když nemá chochmes, tak ti nestojí za to, aby sas s ním bavil,“ vyřešila problém babička raz dva.

Je to už hodně let, co tady babička s námi není, a s ní odešel i svérázný pohled na svět. Nevím, co by říkala dnes, kdyby viděla, jak si lidé nadávají, jak mají hulváti zelenou. Jak se mnozí nestydí chovat se jako domovníci a ještě si připadají důležití a myslí si, jak je jiní za to obdivují. Kde je ten pověstný chochmes? Ta úroveň, noblesa a vychování?

Kdysi podobný problém s buranstvím originálně vyřešil herec Miloš Kopecký. Byl s jednou populární kolegyní na zájezdu v městečku Trhové Sviny. Dáma, ne nezlobte se, její jméno vám neprozradím, mám přece nějaký chochmes, se chovala poněkud nevhodně, a když to bylo k nevydržení, pan Kopecký prohodil. „Tak už je mi jasné, proč jsme přijeli zrovna sem. To je totiž tvoje město. Ty jsi trhovkyně i svině.“ Ponechejme stranou názor, zda to bylo v tu chvíli noblesní, ale účel to prý tenkrát splnilo.

Jak to máte vy? Je pro vás těžké udržet si vybrané chování? Musíte se hodně přemáhat, abyste neopláceli stejnou mincí, nebo v sobě nadhled dokážete najít? Co kdybychom se na to zeptali těch, kteří jsou pro mnohé vzorem elegance a laskavého přístupu?

Rád bych si na mé rozhlasové pohovce o chochmesu popovídal s jedním z nejslušnějších českých herců, kterými je pan Jan Přeučil a druhým hostem bude odborník na etiketu pan Ladislav Špaček. I on má coby mluvčí prezidenta Václava Havla s hulváty jistě svoji zkušenost. Těším se na ně i na vás.

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související