Herec Ondřej Kepka a dramaturg Jan Gogola na pohovce Jožky Kubáníka o seriálu Arabela

V neděli 28. února Jožka Kubáník spolu se svými hosty vzpomínal na legendární seriál Arabela, který letos slaví 40. narozeniny. Hosty byli představitel malého Honzíka Ondřej Kepka a filmový a televizní dramaturg Jan Gogola.
Poslechněte si záznam vysílání.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: o seriálu Arabela

Říká se, že oslav není nikdy dost, a tak si jednu společně dopřejeme. Je to totiž právě 40 let, kdy se pan Majer poprvé ocitnul v říši pohádek a nestačil se divit, když potkal sedm trpaslíků, Fantomase i mluvícího vlka, kterého vzápětí omylem zastřelil. Ano, přesně před 40 lety jsme poprvé na televizních obrazovkách viděli seriál režiséra Václava Vorlíčka Arabela.

Sám na tu dobu vzpomínám s velkým vzrušením, protože když je vám šest, tak tomu, že někdo může mít kouzelný prsten, plášť a létající kufr, fakt věříte. Motal jsem se potom do závěsů a snažil se zmizet a jednou jsem sebral ze šperkovnice mamince i čyřiadvacetikarátový zlatý prsten a na pískovišti se jím chlubil s tím, že je to ten Arabelin.

Mánie okolo princezny, která se shodou okolností i s celou královskou rodinou dostala do světa lidí a zažívala větší dobrodružství než se sedmihlavým drakem, ale nezasáhla jen mě. Nadšené byly děti po celém světě a i ten, kdo byl u vzniku Arabely jen chvíli, o ní dodnes vypráví. „Já jsem ten, který v prvním díle Arabely líčil Vladimíra Menšíka,“ říkal mi před časem při jednom natáčení starý pan maskér a vyprávěl neuvěřitelné historky.

Sám Vladimír Menšík byl po odvysílání Arabely populárnější než kdykoliv předtím a stačilo k tomu jen to, že se v televizi objevoval coby pan Majer. Děti i dospělí milovali vtipné zápletky, díky kterým se v jednu chvíli v jeho břiše ocitl asistent Gross, aby se z něj za chvíli stal pes Pajda.

Nedávno jsem se dostal ke vzpomínce pana Menšíka chvíli po odvysílání třináctidílného seriálu. „Dostal jsem dopis,“ vyprávěl. „Jeho autor mi psal, že miluje seriál Arabela, a poprosil mě, abych mu podepsal fotku. Když jsem ji z obálky vyndal, zjistil jsem, že je na ní jezevčík,“ smál se herec.

Možná je takových historek víc, a tak jsem se rozhodl na vlnách Českého rozhlasu Zlín na seriál Arabela zavzpomínat. Zatelefonuji představiteli malého syna pana Majera Ondřeji Kepkovi, zeptám se na tajemství seriálu televizního a filmového dramaturga Jana Gogoly a budu rád, když u toho budete se mnou i vy. Začínáme ve 15:00.

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.