S panem Somrem jsme občas před novináři utíkali na pivo, říká Petra Staňková, která mu dělala doprovod na festivalu v Uherském Hradišti

Lidé, kteří osobně znali herce Josefa Somra, na něj vzpomínají úplně stejně. Jako na velmi skromného a pokorného muže. Mezi ty, kteří s ním mohli strávit určitý čas a stali se jeho přáteli, patří i Petra Staňková. Ta přijala na jaře 2021 pozvání na rozhlasovou Pohovku Jožky Kubáníka, aby společně alespoň na dálku popřáli panu Somrovi k narozeninám.

Herečka Slováckého divadla v Uherském Hradišti Petra Staňková se s Josefem Somrem potkala díky Letní filmové škole v Uherském Hradišti. On byl pozvaný jako host a Petra fungovala ve VIP sekci, kde hostům vařila kafe, řešila problémy a zařizovala cokoli.

„Byla jsem zrovna u rozhovoru pana Somra s novináři. Jeden z novinářů se ptal podle mého názoru na blbosti, tak jsem do jejich rozhovoru vstoupila a s panem Somrem se zapovídala. A když si pro něj přišla ředitelka celé Letní filmové školy a já se chtěla rozloučit, řekl, že beze mě se na festivalu už ani nehne,“ vzpomíná Petra. Od té doby ho prý před novináři chránila a raději před nimi občas „utekli“ na pivo.

A jaký podle Petry Staňkové pan Somr je? „Mně naživo přijde jako strašně skromný, pokorný gentleman, který se chová hrozně slušně, mile a otevřeně,“ říká Petra, která byla s panem Somrem v telefonickém kontaktu i po jeho odjezdu z uherskohradišťského festivalu. Mohla mu tak i osobně popřát k narozeninám a vyřídit vzkaz pro Jožku i posluchače, že si pozvání moc váží, ale bohužel už veřejně vystupovat nechce.

Poslechněte si rozhovor s Petrou Staňkovou.

Josef Somr a herečka Slováckého divadla Petra Staňková (Letní filmová škola Uherské Hradiště)

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související