Rok 2019 v kraji: nová nemocnice, africký mor prasat nebo změny v sociálních službách

31. prosinec 2019

Úspěšné zdolání morové nákazy, nebo schválení stavby nové krajské nemocnice. I to byly významné události roku 2019 ve Zlínském kraji.

Hned v závěru roku se hejtmanovi Jiřímu Čunkovi z KDU-ČSL se podařilo prosadit stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za skoro osm miliard korun. Návrh přitom zastupitelé v červnu neschválili. Nečekaný bod posledního zastupitelstva způsobil rozkol v koalici a Hnutí ANO zvažuje odchod do opozice.

Čtěte také

„Situace, která nastala, tak nás překvapila. A budeme se tím zabývat na krajském předsednictvu, které proběhne v lednu. Já na krajské předsednictvo půjdu s názorem, že bychom měli spolupráci na úrovni krajské koalice ukončit,“ říká krajský předseda Hnutí ANO Pavel Pustějovský.

Podle obhájců projektu je vhodnější investovat do nové stavby, místo rekonstrukce stávajícího baťovského areálu. Ten ostatně hrál velkou roli i v události, která před dvěma lety zasáhla zlínský region.

V červnu 2017 našli myslivci u plotu Baťovy nemocnice dva uhynulé divočáky. Vyšetření zvířat ukázalo na nákazu africkým morem prasat, který se v České republice objevil historicky poprvé. Boj s nákazou trval až do začátku letošního roku, kdy Státní veterinární správa ukončila mimořádná veterinární opatření.

„Připravuje se vyhláška, která by doprovázela novelu plemenářského zákona, která by měla zmírňovat ta opatření. Takže uvidíme,“ uvedl ředitel Krajské správy státní veterinární správy František Mahdalík. Vymýcení moru v Česku pak v březnu potvrdila i Evropská komise. Náklady na likvidaci nákazy přišly na zhruba 300 milionů korun.

Čtěte také

Zvířata trápila východní Moravu i v létě. Podobně, jako v jiných částech republiky, zamořili pole hraboši. Ti se podle Dagmar Gracové z Agrární komory Uherské Hradiště podepsali na výrazném snížení letošní úrody obilovin. „Obiloviny málo obnožovaly, projevilo se to i na velikosti zrna. Takže výnosy byly v letošním roce nižší než v letech předcházejících,“ uvedla.

Rok 2019 byl také významný pro oblast sociální péče. Zlínský kraj navrhl převod domovů pro seniory ze své gesce na obce a města. Mnohé samosprávy však tento krok zvažují kvůli vysokým nákladům. Jednání proto budou pokračovat i v roce 2020.

autor: rv
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.