Reportáž přímo z cely: Tomáš Vaňourek z Expedice Z101 skončil v Súdánu ve vězení

11. únor 2022

Expedice Z101 dál pokračuje v prozkoumávání Súdánu, ve kterém je na svých cestách po stopách Zikmunda a Hanzelky nedobrovolně už několik měsíců. Pobyt ve vězení ale rozhodně do plánů cestovatele Tomáše Vaňourka nepatřil. Bohužel právě tuto zkušenost vám zprostředkovává v další reportáži, a to včetně zážitků s ochutnávkou místní vězeňské stravy.

Vzhledem k tomu, že Expedice Z101 stále nemůže opustit Súdán, tak ho alespoň v rámci možností důkladně prozkoumává a snaží se dostat na další a další zajímavá místa. Díky snaze zprostředkovat posluchačům Českého rozhlasu prostředí pravé pouštní oázy se cestovatel Tomáš Vaňourek dostal do nezáviděníhodného problému. Skončil ve vězení.

Mimo autentického záznamu celé situace v reportáži přidáváme i zápisky z cestovatelského deníku Expedice Z101:

„Tomáš se z oblasti pyramid přesunul na sever k Nilu, což je cesta, kterou projížděl směrem na jih první den, když do Súdánu přijel. Před více jak čtyřmi měsíci! Cílem je dostat se do oázy Salima, která podle všeho a všech by měla být přístupná a jediné omezení je poušť. Po několikahodinové cestě dorazí na okraj oázy, kde se začínají zelenat palmy. Pomalu zajíždí hlouběji do oázy, do místa, které má vytipované na noc, když se začnou ozývat rány a na vrcholu kopce se objeví kanon, ze kterého někdo zběsile pálí do vzduchu a k autu běží muži se samopaly.

Příslušníci konstatují, že celá oblast je od roku 2014 uzavřena, nikdo tady od té doby neprojel a že ho tedy zatýkají. Než se celá situace vyjasní, půjde do vězení.“

Více už se dozvíte přímo od Tomáše Vaňourka v reportáži, a to včetně toho, zda ve vězení zůstává nebo byl propuštěn.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související