Cestovatel Tomáš Vaňourek z Expedice Z101 zažil v Súdánu pouštní bouři i nečekanou noční návštěvu

4. únor 2022

Pánové Hanzelka a Zikmund se v Súdánu rozhodně nezdrželi tak dlouho, jako Expedice Z101, která kráčí v jejich stopách. Nedobrovolně dlouhý pobyt v severovýchodní Africe má ovšem i své světlé stránky v podobě velké pestrosti zážitků z těchto míst. 

Expedice Z101 se stále nedobrovolně nachází v Súdánu. Tomášovi Vaňourkovi se konečně podařilo dostat se ven z Chartúmu, přičemž odjezd musel několikrát odložit nejen kvůli opravám George, ale také písečným bouřím, které se zimním obdobím přicházejí. Cílem cesty se stala oblast núbijské pouště a jejího centra Meroe, které bylo hlavním městem starověké říše Kuš. Právě zde jsou pyramidy, kterých je přes 180 a říká se, že jejich jej více než v Egyptě.

Expedice Z101 - pyramidy v Meroe

A opět nahlédneme do cestovatelského deníku Expedice Z101:

„Původní plán byl tady strávit pár dní, což se opět komplikuje tím, že přišly písečné bouře, před kterými jsem odjel z Chartúmu.  Strávím tady tedy nějaký čas. Jednu noc trávím ve stanu, kdy mně stopují pouštní lišky, které přivábilo jídlo vylité v korbě George.“

Tyto a další postřehy můžete slyšet v další z reportáží přímo od Tomáše Vaňourka.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související