Patejdl neměl vůbec žádný e-marketing. Za týden jsem mu udělal web i sítě, vzpomíná jeho manažer

Manažer legendárního muzikanta Vašo Patejdla Jiří Strážnický vzpomínal v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka na začátky jejich spolupráce nebo bolest po nenadálém úmrtí.

Jiří Strážnický a Vašo Patejdl se poprvé setkali na jedné oslavě padesátin, kde legendární hudebník vystupoval sám s kytarou. Pak se ale mnoho dalších let neviděli, než vystupovali na stejném festivalu. Po něm se Strážnický, tehdy jako hudebník menší kapely a pořadatel festivalu v Uherském Brodě, rozhodl, že by ho chtěl zlákat jako vystupujícího.

Když Patejdl na vystoupení přijel, ukázalo se, že kolem sebe nemá absolutně nikoho. A tak se mu Strážnický pokusil nahradit manažerský tým vlastními silami. Když se ho následně zeptal, proč nemá někoho k ruce, Patejdl mu nabídl, ať je jeho manažerem právě on. „Já jsem přitom do té doby neměl vůbec žádné zkušenosti s tímto řemeslem,” vzpomíná Strážnický.

„Za týden jsem mu udělal webové stránky, založil sociální sítě a udělal nějakou strategii toho, jak bych si představoval, že by celý vývoj okolo jeho persony, komunikace na sociálních sítích a celkově ten e-marketing, který on neměl vůbec žádný, mohl vypadat. A on mi v podstatě jenom řekl: ‚Tak jsme domluvení, děkuju za to všechno a můžeme to rozjet.’ A nabídl mi velkorysé podmínky,” říká pozdější dlouholetý Patejdlův manažer o začátcích jejich spolupráce.

Strážnický přitom nabídku bral jako velkou a vzácnou výzvu, bylo mu jedno, jak dlouho to bude trvat a kolik za to dostane. Jak sám říká, jeho vnitřním úkolem bylo především dostat Vašo Patejdla zpět mezi lidi. „A samozřejmě zkoordinovat to všechno, co se děje za oponou,” dodává. To čítalo třeba i komunikaci s jeho hudebníky, starost o smlouvy a fakturaci.

Strážnického spolupráce s autorem hitů Voda, čo ma drží nad vodou či Po schodoch vydržela až do jeho nenadálé smrti v srpnu 2023. Naplánované měli přitom už i zimní koncerty. „Nejsilnější pro mě ta bolest byla, když začal advent a já jsem měl v podvědomí diář, který jsme měli na vánoční turné, které mělo být vyvrcholením toho roku 2023,” smutní Patejdlův dlouholetý manažer.

Na co byl podle Jiřího Strážnického Vašo Patejdl náročný? Co miloval Strážnický po Patejdlových koncertech? O čem si spolu v přátelské rovině povídali? Jaký byl legendární hudebník před svými vystoupeními? A na jaké zážitky s Patejdlem Strážnický vzpomíná? Poslechněte si rozhovor manažera Vašo Patejdla Jiřího Strážnického s Jožkou Kubáníkem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.