Pacienti z Uherského Brodu můžou jako první v regionu využívat domácí hemodialýzu

30. září 2022 12:01

Pacienti, kteří potřebují dialýzu, na ni obvykle jezdí do nemocnice. Postupně se jim ale otevírá i možnost takzvané domácí hemodialýzy.

Život pacientů, kteří potřebují dialýzu, rozhodně není snadný. Už jen proto, že drtivá většina z nich musí pravidelně dojíždět do nemocnice. V Uherském Brodě začali zkoušet domácí hemodialýzu. Místo zdlouhavého dojíždění do nemocnice si tak lidé trpící onemocněním ledvin krev čistí přímo doma. Tam si navíc hemodialýzu můžou provádět častěji - takže je k jejich organismu šetrnější.

Prvním pacientem, kterému Dialyzační středisko v Uherském Brodě tuto možnost nabídlo, byl Jaroslav Meszáros a jak sám říká, má to samé výhody.

I podle primářky brodského Dialyzačního střediska Markéty Kratochvílové je domácí hemodialýza pro pacienty mnohem lepší než návštěvy nemocnice. “Kromě toho, že jsou doma, mají dialýzu šetrněji, kratší dobu, častěji a pravidelněji,“ říká primářka. 

S Jaroslavem Meszárosem, jeho maminkou i primářkou Dialyzačního střediska Uherský Brod mluvil o výhodách domácí hemodialýzy redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký.

Na domácí hemodialýze je v současné době v ČR asi 80 pacientů, což je něco málo přes 1 % všech dialyzovaných. Díky menším a jednodušeji ovládaným přístrojům by ale toto číslo mělo podle odborníků během tří let narůst na několik stovek.

Spustit audio

Související