Obec, která neunikla pozornosti filmařů. Ve Zdislavicích-Troubkách se točil film Requiem pro panenku

30. listopad 2019

Dominantou Zdislavic je zámek, jeho současnou architektonickou podobu mu dali Dubští. Nedaleko svého sídla si nechali postavit rodinnou hrobku.

Troubky-Zdislavice u Kroměříže jsou, jak napovídá název, dvě obce. Spojily se v roce 1960, ale nebylo to poprvé. Už v dávné minulosti se několikrát sloučily a pak zase rozdělily. Podle existujících záznamů to bylo nejméně šestkrát, poprvé v roce 1349. Historikové říkají, že právě v tomto zápisu je i úplně první zmínka o Zdislavicích.

Během dvou století je vlastnilo přes sto vladyků a drobných šlechticů, to je další často citovaný historický údaj doplněný i jmény majitelů panství. Téměř na konci seznamu je rod Dubských. Zanechal po sobě dvě významné památky a příběh o slavné rakouské spisovatelce.

Hrobka Marie Ebner Eschenbachové v parku ve Zdislavicích.

Ve Zdislavicích je zámek, jeho současnou architektonickou podobu mu dali právě Dubští. Nedaleko svého sídla si nechali postavit rodinnou hrobku. Klasicistní stavba s nádhernou kaplí, to je ta druhá pamětihodnost. Je v ní pochováno osmnáct členů rodu a taky uznávaná rakouská spisovatelka Marie von Ebner-Eschenbachová, hraběnka Dubská.

Byla to dcera Dubských, proto ten dovětek za jménem. Narodila se v září roku 1830 ve zdislavickém zámku. Její maminka zemřela dva týdny po porodu. Marie vyrůstala s otcem a chůvami střídavě v rodné obci a ve Vídni. V osmnácti letech se provdala za Moritze von Ebner-Eschenbacha.

Psát začala už v dětství a jako spisovatelka se proslavila příběhy z vesnického prostředí. Znalci literatury ji nazývají rakouskou Boženou Němcovou. Za své dílo získala vysoká ocenění, byla nominovaná na Nobelovu cenu a patří mezi významné tvůrce 19. století. Zatímco v zahraničí je velice známá a uznávaná, u nás se na ni zapomnělo.

Čtěte také

Zapomnělo se i na památky, které ve Zdislavicích po Dubských zůstaly. To se samozřejmě podepsalo na jejich stavu. Dnes má zámek soukromého vlastníka. Mimochodem v 90. letech minulého století se v něm natáčel film Requiem pro panenku. Hrobku a přilehlý park už několik let rekonstruuje a obnovuje obecně prospěšná společnost Czech National Trust.

Jedna za zakládajících členek krajinná architekta Jana Žallmannová mně řekla, že na záchranu památky pořádají brigády i mezinárodní pracovní pobyty a všichni to dělají bez nároku na odměnu. Jejich cílem je vrátit místu důstojnost, vybudovat v objektu památník Marie von Ebner-Eschenbach a v jeho okolí literární stezku, která bude připomínat slavnou spisovatelku i její dílo.

Spustit audio

Související