Díky cukrovaru ve Zborovicích vznikly tři rybníky a unikátní soustava studní. Zajímavostí je ale obec plná

24. listopad 2019

Obec byla několikrát povýšena na městečko s právem konat trhy a vařit pivo. Byl zde pivovar - dnes je to stolařství Petra Tomečka, cihelnu, vlečku na nákladovém nádraží.

Zborovice na Kroměřížsku leží v mírně zvlněné krajině, ale Chřiby už to nejsou. Litenčická pahorkatina se jmenuje ten krásný kus úrodné země, který lákal k osidlování ještě dříve, než byla potvrzena existence osady. Důkaz o tom mají archeologové. Našli řadu předmětů z 10. století.

První písemný doklad o obci je z roku 1276. V záznamech o historii Zborovic je uvedené, že vznikaly postupně. Lidé se usazovali v blízkosti staré kupecké stezky. V průběhu dalších staletí se z ní stala široká ulice, kolem které vzniklo podlouhlé náměstí. Dnes je na jejím místě páteřní komunikace, jmenuje se Hlavní a vede přes celou obec.

Kaple nad Zborovicemi

Ve Zborovicích mají dva zámky. Ten starší je hned u zmíněné Hlavní cesty. Původně to byla gotická tvrz. Na začátku 18. století byla přestavěna na barokní šlechtické sídlo. V polovině 19. století v něm byly zřízené úřednické byty a od roku 1947 slouží jako ústav sociální péče.

Nový zámek je z roku 1891. Ve skutečnosti je to patrová novogotická vila, kterou si nechal vybudovat továrník Jonáš Friess. Práci zadal vídeňským architektům, autorům Mahenova divadla v Brně. Mezi oběma rezidencemi je krásný a velký park s rybníkem. Také druhá budova se stala sídlem sociálního ústavu.

Čtěte také

19. století přineslo Zborovicím velkou proměnu. Místo šlechty se v obci usadili podnikatelé, tehdy se jim říkalo průmyslníci. Nejdříve Abraham Popper, z dnešního pohledu to byl odvážný inovátor. Věděl, že půda tamní krajiny je úrodná, tak si troufnul na pěstování dosud málo známé plodiny, cukrové řepy. V obci nechal postavit cukrovar.

Po něm přišel Jonáš Friess a ten zase nechal vybudovat železniční trať a tři rybníky. Po železnici se převážely do Kroměříže řepné řízky, rybníky sloužily jako zásobárna vody pro cukrovar. Mezi závodem a vodními nádržemi byla asi kilometrová vzdálenost, proto vymyslel unikátní soustavou studní, aby se voda do cukrovaru dostala.

Cukrovar byl zrušený v polovině minulého století. Místo něho v areálu vznikla strojírenská firma. Železniční trať slouží dodnes. 17 kilometrů dlouhá jednokolejka ve Zborovicích začíná a taky končí. Trať má číslo 305 a už nevozí řepu, ale lidi. Ve Zborovicích se narodil uznávaný dětský kardiolog a zakladatel Dětského kardiocentra ve Fakultní nemocnici Motol v Praze, profesor Milan Šamánek.

Spustit audio

Související