Občanské sdružení Dokopy se ve Vlachovicích vrací k tradici sušení ovoce ve starých sušírnách

16. leden 2024

Občanské sdružení Dokopy organizuje na Valašskokloboucku řadu zajímavých aktivit – založilo muzeum, folklorní soubor či cimbálovku. Ve Vlachovicích pak roky obnovuje tradici sušení ovoce ve starých sušírnách.

Většina lidí v Česku Vlachovice zná jako místo nechvalně proslulé muničními sklady. Právě tato obec přitom ještě před šedesáti lety patřila k těm s největší koncentrací sušíren ve společné zemi Čechů a Slováků. Nyní se o obnovení tamější tradice sušení ovoce snaží občanský spolek Dokopy.

Jedna z jeho členek Veronika Bláhová Matúšú popisuje, že u zrodu stála parta přátel, která chtěla dát dohromady tradice vlachovského regionu. Nadšenci se tak pustili do oprav zchátralých sušíren, ve Vlachovicích dnes fungují tři. V nejnovější z nich si lidé mohou nechat usušit ovoce i na zakázku.

Vlachovické sušírny jsou navíc otevřené široké veřejnosti i na exkurze. Největší akcí, kterou pořádá spolek Dokupy, je Putování po sušírnách. To se koná vždy první zářijový týden, kdy se do valašské vesnice sjedou i muzikanti a u sušíren se točí pivo či podávají bramboráky.

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE .

Spustit audio

Související