Nechte se zlákat na procházku místy, kudy chodily významné osobnosti

20. listopad 2020

V roce 1993 vznikla ve Chvalčově na Kroměřížsku naučná turisticko-historická cesta nazvaná Chodník Masarykových. Vede místy, kudy se při svém letním pobytu v roce 1898 procházel Tomáš Garrigue Masaryk se svou rodinou.

Chvalčov na Kroměřížsku je nejnavštěvovanějším mariánským poutním místem na Moravě. Tím místem je vlastně hora Hostýn s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a dalšími skvosty, která do katastru obce patří. V 70. letech minulého století se o Chvalčově hodně mluvilo v souvislosti s výstavbou SOS dětské vesničky. V tehdejším Československu to byl teprve druhý areál budovaný pro děti, které nemohly vyrůstat ve vlastní rodině. Více jak polovina území Chvalčova je zalesněná a je v ní několik úchvatných přírodních rezervací. Kouzelnou krajinu představují turistické stezky, i poutní Cyrilometodějská.

V roce 1993 přibyla naučná turisticko-historická cesta nazvaná Chodník Masarykových. Vede místy, kudy se při svém letním pobytu v roce 1898 procházel Tomáš Garrigue Masaryk se svou rodinou. Podle záznamů v kronice chtěli Masarykovi strávit prázdniny v Bystřici pod Hostýnem. Na konci 19. století to bylo vyhlášené lázeňské město. Nakonec se na doporučení známého ubytovali v letním bytě ve Lhotce, dnes je to část Chvalčova. Připomíná to i pamětní deska z roku 1923. „V tomto domě prožil se svou rodinou l – 1898 T. G. Masaryk, připravuje se k velkému dílu“, nechali na ni vytesat sokolové z Bystřice pod Hostýnem. Přípravou na velké dílo mínili, že se Masaryk chystal na vstup do politiky. Proto naučná stezka začínala právě u tohoto domu. Přízemní stavení s číslem 401 je v ulici Na Kamenici. Mapka trasy je pak na tabuli umístěné o pár metrů dál, na druhé straně silnice. 

Chodník Masarykových, jeho původní trasa, měří asi 6 kilometrů. Vede nenáročným terénem přes Kozinec, Jaroslavovu studánku až na chatu Švajgrovka. Každé z těchto míst je popsané na informačních tabulích. Je na nich zmínka o přírodních zvláštnostech i historii. O Švajgrovce, která stojí pod vrcholem Hostýna, jsem se dočetla, že je z 2. poloviny 19. století a původně to byla hájovna. Jméno dostala po významném českém výtvarníkovi a pedagogovi Hanuši Schwaigerovi, protože v ní určitou dobu bydlel. Umožnil mu to baron Laudon. Masaryk tam Schwaigera navštěvoval, byli dlouholetí přátelé. Chodíval ale také do bystřického zámku za baronem Laudonem, a tak v roce 2018 byl Chodník Masarykových prodloužen až do zámku v Bystřici pod Hostýnem. Je sice delší o pár kilometrů, ale taky bohatší o spoustu informací. Teď má osm zastavení a u každého je tabule s jedinečnými údaji a řadou fotografií i kreseb.

Spustit audio

Související