Na pohovce Jožky Kubáníka: O vězení

V sobotu 17. září byl pořad Na pohovce Jožky Kubáníka o vězení. Prvním hostem byla předsedkyně spolku Memoria, který usiluje o důstojné využití nechvalně známé věznice v Uherském Hradišti, Anna Stránská. Druhým pak herečka a zpěvačka Lucie Brychtová. Ta se narodila jako Petr a prozradila, jaké to bylo žít 34 let uvězněná v mužském těle. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O vězení         

Bylo to před mnoha a mnoha lety. Ve škole jsme probírali Keplerovy zákony a jak už to tak bývá u dětí, jako já, vůbec jsem nevěděl, co nám vyučující vysvětluje. Tak schválně, jak byste tyhle věty pochopili vy: „Keplerovy zákony jsou tři fyzikální zákony popisující pohyb planet kolem Slunce. Platí však obecněji pro pohyb libovolného tělesa v centrálním silovém poli, tedy v oblasti působení nějaké dostředivé síly, jejíž přitažlivost klesá s druhou mocninou vzdálenosti stejně jako gravitace výrazně hmotnějšího tělesa.” Možná se nebudete divit, když vám prozradím, že jsem pak z následné písemné práce dostal pětku. Ale velmi se divil můj tatínek, pro kterého bylo něco takového asi velmi jednoduché, a doma rozhodl, že dokud se látku nedoučím a nepochopím ji, mám domácí vězení. Já dodávám, že doposud nesmím nikam ani na krok.

K vězení se váže i historka, která se stala před časem ve Francii. Devětadvacetiletý trestanec, který si odpykával ve věznici ve Versailles trest za drogový delikt, ukradl během vycházky vůz doručovací firmy. Hájil se tím, že to udělal proto, že se trochu déle zdržel a nestíhal se vrátit včas zpátky.

A ještě jeden příběh z vězení. Soud v texaském Dallasu uznal před třemi lety vinnou z vraždy jednatřicetiletou policistku, která zastřelila svého souseda v jeho vlastním bytě, o němž se mylně domnívala, že je její. Policistka si podle své výpovědi spletla patra. Místo třetího se ocitla ve čtvrtém a překvapilo ji, že dveře jejího” bytu nejsou zamčené. Když vstoupila dovnitř, vykročil proti ní nájemník bytu se zmrzlinou v ruce. Dotyčná tasila zbraň a na místě ho zastřelila.

Proč vám tyto příběhy popisuji? Protože právě o vězení bude má nejnovější rozhlasová Pohovka. Ale moc humoru u ní nezažijeme. A to proto, že prvním hostem bude předsedkyně spolku Memoria, který usiluje o důstojné využití nechvalně známé věznice v Uherském Hradišti, Anna Stránská. A druhým, také velmi zajímavým hostem, bude herečka a zpěvačka Lucie Brychtová. Ta se narodila jako Petr a prozradí nám, jaké to bylo žít 34 let uvězněná v mužském těle. A také to, jaké to je, když dnes napovídá v Národním divadle Ivě Janžurové.

K poslechu Vás srdečně zve Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související