Mám hrůzu z indických hráčů šachu, prozrazuje Rey Koranteng

Hostem Na pohovce Jožky Kubáníka byl moderátor televizních novin Rey Koranteng. Podle jeho kolegyně Lucie Borhyové je nekonfliktní, klidný a nemá před kamerou trému. A samotný Rey to v rozhovoru potvrzuje.

„Jsem stydlivý člověk, což mi nikdo nevěří,“ říká v úvodu rozhovoru s Jožkou Kubáníkem známý moderátor televizních novin Rey Koranteng a popisuje svou neuvěřitelnou cestu na televizní obrazovku, kde se poprvé objevil coby devatenáctiletý moderátor počasí v roce 1994.

Jak ale sám uvádí, osudové setkání jeho života proběhlo ještě dříve a začalo oslovením na ulici. „Je to jak z amerického filmu. Já jsem ve výloze koukal na nějakou drahou věc, kterou jsem si samozřejmě nemohl dovolit, a najednou vedle mě stojí pán a říká: ‚To je cena za takovou hloupost, co?‘. A dali jsme se do řeči o životě a on se mě najednou zeptal, jestli pro něj nechci pracovat,“ popisuje Rey osudové seznámení s majitelem společnosti Meteopress doktorem Kračmarem, který se poté stal nejen jeho zaměstnavatelem, ale i životním rádcem.

Při práci v Meteopressu, kde nastoupil jako asistent obchodního oddělení, si Rey podle vlastních slov ještě nedovedl představit, že bude mít něco společného s počasím, ale s pomocí Aleny Zárybnické se časem dostal k meteorologii a pak i na obrazovky nově vzniklé televize Nova. A ve stejné televizi pak přišla po pěti letech nabídka moderovat Televizní noviny s Lucií Borhyovou.

A co v rozhovoru prozradil Rey Koranteng sám na sebe? Třeba to, že často a rád mlčí, rád poslouchá názory lidí a jejich příběhy a v životě hledá spíše kouzlo okamžiků než nějakou bouři štěstí. K tomuto postoji a radosti z ticha a klidu se jednoznačně hodí i jeho koníček, kterým jsou šachy. „Já dělám vlastně dvě věci. Pravidelně hraju badminton, to je tělesný trénink, a pak šachy, to je mentální trénink. A šachy hraju díky internetu každý den,“ říká Rey ke svým zálibám a dodává, že na této hře je zajímavé mimo jiné to, že vlastně pronikáte do mysli protihráče.

Dá se odhadnout šachová taktika podle toho, odkud ti hráči jsou? „Tak já třeba mám panickou hrůzu z indických hráčů, ti jsou jedni z nejlepších, tam to snad hrajou už od miminka. Velmi dobré jsou východní národy - Číňané, Rusové. A třeba dneska jsem hrál s Izraelcem, a ten mi nedal šanci,“ hodnotí Rey a se smíchem chválí Němce a Skandinávce, protože ty prý většinou poráží.

Proč pro něj bylo nejdramatičtějším televizním vysíláním 8. září 2022? Jaký vztah má ke Ghaně, odkud pochází jeho otec? I to se dozvíte v rozhovoru s Reyem Korantengem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související