Když Dalajláma zjistil, že jsme Češi, rozzářily se mu oči, říká o unikátním setkání Martin Rufr

Za světáka v tom nejlepším slova smyslu se může považovat teprve dvaadvacetiletý Martin Rufr. Ten zažil něco, co zní naprosto neuvěřitelně. Navštívil doma Dalajlámu.

Přibližně před pěti lety se Martin Rufr začal věnovat studiu východních tradic. „Narazil jsem na velmi zajímavou osobnost,“ začíná Martin rozhovor a pokračuje: „Jak jsem četl různé knížky o Tibetu, Dalajláma tam byl často zmiňovaný. Mě zajímalo, co vlastně dělá, co vlastně učí, co je jeho poslání. Tak jsem do toho více zabrouzdal a díky tomu jsem jej dokázal poznat z vyšší perspektivy jako člověka. To mě pak vedlo dál a dál k tomu, že bych ho rád poznal osobně nebo viděl nějaké jeho vystoupení a učení.“

V roce 2018 se mu sen splnil. Na přednášce v lotyšské Rize měl možnost Dalajlámovo učení slyšet. To ale Martinu Rufrovi nestačilo. O rok později se díky své kamarádce dostal až na návštěvu Dalajlámovi domů. „Při podpoře jednoho mnicha z Prahy, se kterým se má kamarádka znala, se to podařilo. Ten postup, jak se k Dalajlámovi dostat, vyžaduje pomoc druhých lidí. Bez toho, aniž by člověk znal někoho z oblasti, kde Dalajláma žije, není možné, abyste se dostali k němu domů,“ shrnuje situaci Martin. A tak chvíli po maturitě letěl do Indie, kde Dalajláma jako symbol Tibetu žije v exilu.

Setkání s Dalajlámou se účastnilo více skupin a ta, jejíž členem byl i Martin Rufr, šla jako poslední. S Dalajlámou se díky tomu mohli bavit déle než ostatní. „Když zjistil, že jsme Češi, tak už ta spojitost s panem prezidentem Havlem způsobila jeho obrovské nadšení. Oči se mu rozzářily. Symbolika byla i v tom, že má krásný vztah k Čechům,“ popisuje Martin první momenty setkání s duchovním vůdcem Tibetu. Když jej viděl tváří v tvář, pocítil velké emoce. Dalajláma dle jeho slov byl velmi přívětivý. Celá návštěva se řídila podle protokolu, který má dnes spíše symbolickou hodnotu. Sám Dalajláma Martinu Rufrovi podal ruku a některé i objal, protokol přitom takové věci vylučuje.

O čem si Martin Rufr s Dalajlámou povídal? Jak vypadá jeho bydliště? Čím Martin Rufra Dalajláma obdaroval? A jak celé setkání Martin vnímá s odstupem času? To vše a mnohem více se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.