Ze šílenství Putina nepodezírám, říká profesionální vyjednavač Radim Pařík

Vyjednávání je podle jeho slov vrcholovým sportem. Beze sporu ví, o čem mluví. Vyjednávání totiž studoval na Harvardově univerzitě, kde absolvoval vyjednávací program FBI. Nezalekl by se ani osobního souboje, je sedminásobným mistrem České republiky v karate. Pozvání do pořadu Jožky Kubáníka přijal profesionální vyjednavač Radim Pařík.

Sám o sobě říká, že má bojovnou povahu. „Vychází to z toho, jaký jsem, tak už jsem se narodil, nevychází to z karate, je to genetika,“ začíná rozhovor Radim Pařík. Do zlínského studia Českého rozhlasu přijel osobně z Prahy. Ve Zlíně se objevuje pravidelně, přednáší program vyjednávání na Univerzitě Tomáše Bati.

Nejdůležitější je podle Radima Paříka pro vyjednávání proaktivita, agilita a flexibilita. „Když nejste proaktivní ve vyjednávání, budete reaktivní. To znamená, že vás začne řídit protistrana a vy se dostanete zcela nepochybně do defenzivy a nemůžete vyjednat ten nejlepší výsledek. Agilita a flexibilita souvisí s tím, že když nefunguje ve vyjednávání jeden nebo druhý postup, musíte vzít sedmý, devátý nebo osmadvacátý,“ shrnuje vyjednavač stěžejní požadavky.

Více než o vlastnostech je práce vyjednavače o návycích. Nejdůležitější je prý nechat ego za dveřmi. To umožní respektovat člověka na druhé straně, nezlobit se na něj a netlačit na něj. „Samozřejmě, když to vyjednávání skončí, tak si to ego za dveřmi vyzvednete a oprášíte ho. Ale hlavně nesmíte nikdy tomu člověku na druhé straně ukázat, že jste dosáhli toho, čeho jste chtěli, protože byste se toho člověka dotkl,“ dodává vyjednavač.

Řeč přišla i na aktuální konflikt na Ukrajině. Chybou západu je podle Radima Paříka fakt, že jeho vyjednávání není proaktivní, ale pouze reaguje na kroky Ruska. Kvůli tomu je Vladimír Putin neustále o krok nebo dva vepředu. Zároveň se svět snaží řešit důsledky, a ne motivace Putinova chování. „Snažíme se změnit jeho chování a chceme, aby se stáhl z Ukrajiny a ukončil invazi. Ještě jsme ale nedokázali zjistit, co ho k tomu opravdu vede. Ze šílenství ho moc nepodezírám,“ uzavírá téma Radim Pařík.

Jaké faktory Radim Pařík hodnotí při setkání s protistranou? Používá v osobním životě nějaké vyjednavačské triky? Jak hodnotí aktuální geopolitickou situaci a mohli by státníci postupovat jinak? Hostem rozhlasové pohovky Jožky Kubáníka byl vyjednavač Radim Pařík.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.