Na pohovce Jožky Kubáníka: O Vánocích

Další pořad Na pohovce Jožky Kubáníka byl o posledním adventním víkendu samozřejmě o Vánocích. Na předvánoční pohovku usedli dva speciální hosté. Prvním byl Šupina pro štěstí, tedy přesněji řečeno talentovaný herec Slováckého divadla Pavel Šupina. Druhým hostem pak rybář Jakub Vágner.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O Vánocích

noce, Vánoce přicházejí… Ano, tahle slova byla nejvíce vzrušující, když jsme byli malí. Když jsme čekali na dárky a nevšímali jsme si, že jsme hlavně spolu s našimi blízkými a babičky pečou to nejlepší cukroví, které nám jednou bude chybět.

Dětské Vánoce jsou ale v té bezstarostnosti určitě zároveň i nejhezčí. „Teď do pokoje nesmíš,” slýchali jsme doma asi každý, když se chystalo to největší tajemství roku. Slyšel to i můj herecký kolega ze Slováckého divadla Jirka Hejcman, když mu bylo asi osm. Rozbušilo se mu srdce, protože tušil, že se něco velkého chystá. Ale nedalo mu to a v nestřeženou chvíli nakouknul klíčovou dírkou do pokoje, aby viděl slavnostně naladěnou maminku, nazdobený stromeček a vedle něj… dalekohled! Ano, přesně ten vysněný dalekohled, jakým se pozorují hvězdy. „Málem jsem omdlel. Vůbec jsem nevěděl, jak to maminka zjistila. Nikomu jsem to přání neprozradil, a teď na mě ten krásný dárek čekal,” vzpomínal Jirka.

„Následující hodiny toho dne si nepamatuju. Vím jen, že jsme celá rodina jako každý rok usedli ke štědrovečerní tabuli a já jsem rybí polévku, kapra i bramborový salát snědl tak rychle, že jsem si jen stačil všimnout, jak se rodiče po sobě dívali s potutelným úsměvem.” Jakmile rodina dojedla, zazvonil jako vždycky v tu pravou chvíli zvoneček a Jirka se jen pohledem zeptal, jestli už může vyrazit. „Tak utíkej,” pohladila jej maminka po vlasech a on vyběhl z kuchyně od prostřeného stolu tak rychle, až za ním spadla židlička. „Vtrhnul jsem k dvoumetrové, nazdobené jedličce a hledal očima ten dlouhý předmět, který jsem nemohl dostat z hlavy. A najednou - nikde nebyl,” vybavoval si Jirka. Zkontroloval nadílku znovu a znovu. Knížky, boby, auto, pár měkkých balíčků, zřejmě to byly svetry a dalekohled nikde. „Tak rozbaluj,” usmívala se maminka a ten nejsmutnější chlapeček ze všech chlapečků se naoko z dárků radoval, jen aby na sobě nedal znát to nevysvětlitelné rozčarování.

Maminky ale přesně vědí, že jsou jejich děti nešťastné, a když Jirka ulehl do postele, vypravila se za ním, aby zjistila, co se nepovedlo. Trvalo to, protože Jirka se musel nejdřív přiznat k tomu, že podváděl, když se díval klíčovou dírkou a také prozradit ten velký sen. Maminka tiše naslouchala, leskly se jí oči a bylo vidět, jak je jí to líto. „To je, Jiříčku, takové nedorozumění,” šeptala. „To nebyl dalekohled, to byla násada od vysavače, já jsem uklízela…”

A protože k takovým nedopatřením by mohlo dojít i letos u stromečků, rozhodl jsem se na předvánoční pohovku pozvat dva speciální hosty. Prvním bude Šupina pro štěstí, tedy přesněji řečeno talentovaný herec Slováckého divadla Pavel Šupina, který nám určitě prozradí, jak to udělat, aby nejenom děti měly ty nejkrásnější a nejdojemnější Vánoce, jaké si dovedeme představit. A druhý host… Druhý host bude překvapení, protože Vánoce, co přicházejí a překvapení k sobě zkrátka patří.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související