Na pohovce Jožky Kubáníka: O Nobelově ceně

Další pořad Na pohovce Jožky Kubáníka byl převážně o vědě a na rozhlasovou pohovku usedl moderátor Vladimír Kořen a začínající vědkyně Karolína Kocourková. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O Nobelově ceně

Napsal jsem knihu. Jmenuje se Poslední deník Květy Fialové a vypráví o mém vztahu se známou herečkou. Po čtrnácti dnech od chvíle, kdy se objevila na pultech, mi zazvonil telefon a na displeji stálo +46-8 a k tomu nějakých devět dalších číslic. A protože mám chytrý telefon, hned mi oznámil, že volá někdo ze Stockholmu. Zatrnulo mi. Ano. Ve Stockholmu sídlí Švédská akademie, která uděluje - Nobelovu cenu! „Jak se to tam tak rychle ti blonďáci dozvěděli?“ přemýšlel jsem. „A jak to, že tu knihu sehnali, když byl první náklad hned pryč?“ Dumal jsem nad tím tak dlouho, až telefon přestal zvonit. Ale já jsem zpátky nezavolal. Chtěl jsem si uchovat ten pocit, že mi opravdu mohli volat odněkud z druhé strany Evropy a nabídnout mi Nobelovu cenu za literaturu! Jenže druhý den volal Stockholm zas. A já jsem opět zůstal v klidu a říkal jsem si: „Jen se snažte, jen se doprošujte!” Další dny volalo stejné číslo taky a pak pořád a pořád a já jsem pokaždé zíral na ten svítící mobil, představoval si, jak si nechávám šít frak, jak děkuji ve švédštině, aniž bych ji uměl, rodině, láskám, přátelům, nakladatelům a ujišťuji celý svět, že budu v tvorbě pokračovat. Instinkt ale velel - nezvedat!

A po několika týdnech se republikou rozlétla zpráva, že českým uživatelům volala čísla ze zahraničí (Švédska nevyjímaje), a po přijetí hovoru je pak ti frajeři ze severu přepojovali, přepojovali a přepojovali tak dlouho, až jim během toho v tichosti vyluxovali účty. A to já, který, jak jsem už psal, švédsky neumím, bych se samozřejmě přepojovat nechal. Stále bych poslouchal, jestli se mezi tou hatmatilkou neobjeví shluk slov, který by připomínal jméno vynálezce dynamitu pana Nobela, až by mi vybouchly úspory. 

Ale pak jsem si říkal - jak se cítí lidé, kteří mají k Nobelově ceně blízko, protože jsou třeba vědci? Nikdo je moc nezná a oni jen trpělivě nad něčím bádají a pak zachrání lidstvo? Co byste řekli tomu, kdybych si na moji rozhlasovou pohovku vědce pozval? Tedy abych byl přesný - prvním hostem bude moderátor oblíbeného pořadu České televize Zázraky přírody Vladimír Kořen, který patří k nejoceňovanějším popularizátorům vědy u nás a jako druhá na pohovku usedne začínající vědkyně Karolína Kocourková, která možná na tu svoji Nobelovu cenu teprve čeká. Těším se, že u toho budete i vy.

Sobotní vysílání pořadu Na pohovce JK začíná jako obvykle v 15.00 a pokud byste si chtěli poslechnout i starší díly, najdete je v podcastech Českého rozhlasu.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související