Na pohovce Jožky Kubáníka: O jablkách, co nepadla daleko od stromu

V sobotu 11. června 2022 byla na rozhlasové pohovce řeč o jablkách, která nepadla daleko od stromu. Pozvání přijala Markéta Špetíková, která jde coby právník ve šlépějích svého dědečka, a dalším hostem byl herec Petr Rychlý, kterého jsme se ptali na kariéru jeho syna Ondřeje.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O jablkách, co nepadla daleko od stromu    

Před třemi týdny jsem si na mé rozhlasové pohovce povídal s moderátorem, hercem, muzikantem a výtečným textařem Václavem Koptou. „Tvůj tatínek psal, Vašku, vynikající texty pro paní Hegerovou, napsal slova ústřední písně k filmu Pane, vy jste vdova!, Dívka na koštěti a dalších - myslíš, že se se takové geny dědí?” zeptal jsem se. „A jak by vypadaly?” smál se Vašek. „Myslím, že za to geny nemůžou. Že je to zkrátka vliv prostředí, ve kterém jsem vyrůstal. Koukal jsem se tátovi pod ruce a sledoval, co dělá, on mi o tom vyprávěl a díky tomu jsem se i já začal textařině věnovat,” pokračoval Vašek s tím, že kdyby měl tatínka kominíkem, určitě by sám už od mala běhal po střechách a vymetal lidem komíny.

A já jsem se pak zamyslel nad svým životem a ptal jsem se sám sebe, kde se ve mně vzala chuť hrát divadlo, moderovat v rozhlase a psát knihy, když se nikdo z mých předků ničemu takovému nevěnoval. Tatínek byl policista, což má k převtělování do Dlouhého Bidla z Rychlých šípů, či Saturnina daleko a já sám mám ke zbraním a nahánění zločinců odpor. Kdysi jsem hrál v Ordinaci v růžové zahradě postavu, která měla za pasem pistoli a v jedné chvíli jsem ji měl prudce vytasit a postřelit jinou postavu. Před začátkem natáčení za mnou přišel odborný poradce, ukázal mi, jak se taková zbraň používá, připomněl mi, co s ní v žádném případě dělat nesmím, já jsem se začal třást strachy, ale on beze slov natáhl pistoli a strčil mi ji za pásek kalhot. Byl jsem z toho tak ve stresu, že jsem od té chvíle neudělal ani krok, protože jsem se bál, že si ustřelím zadek.

Ale na Vaškova slova pořád myslím  a rozhodl jsem se je prozkoumat na mé rozhlasové pohovce. Děláme to, co jsme od našich předků odkoukali? Nebo nám tělem běhají geny, které klepou na dvířka a volají: „Chceme být cukrářkou jako babička, dejte nám mikroskop a zkumavky, jako je měl tatínek?” Pozval jsem si hosty, kteří nad něčím takovým jistě uvažují také. Jako první přivítám Markétu Špetíkovou. Její dědeček Vladimír Čermák byl váženým soudcem Ústavního osudu a Markéta se dala, světe div se, na studium práv. A jako druhý na pohovku usedne oblíbený herec Petr Rychlý, kterého se zeptám na kariéru jeho syna Ondřeje. Z něj je totiž nejenom vynikající herec, ale také režisér, co se pustil do režírování vlastního tatínka. Jak to dopadlo?

To se dozvíte, když přisednete na mou rozhlasovou pohovku. Těším se na vás.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.