Místa, které lákají nejvíc: Zoo Zlín, bazény v Hradišti, valašský skanzen a velehradská bazilika

23. květen 2020 09:20

Uherskohradišťský Aquapark má větší návštěvnost než třeba zámek v Lednici

Mezi padesát nejnavštěvovanějších památek v České republice za loňský rok se dostaly i čtyři místa v kraji.

V první desítce je zoologická zahrada ve Zlíně, kam přišlo přes 680 tisíc lidí. Aquapark v Uherském Hradišti podle údajů státní agentury Czechtourism navštívilo téměř 430 tisíc lidí, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm 364 tisíc návštěvníků.

Čtěte také

A do velehradské baziliky si našlo cestu necelých dvě stě šedesát tisíc lidí.

Nejčastějším cílem turistů v Česku byl loni opět Pražský hrad, který navštívilo téměř 2,6 milionu lidí. Na druhém a třetím místě byly stejně jako předloni lanová dráha na Petřín se zhruba 2,2 milionu návštěvníků a Zoo Praha s 1,5 milionu.

Agentura zároveň zveřejnila čtyřicet dva tipů na dosud neobjevené skvosty Česka roku 2020. Jsou to jedinečné turistické destinace – hrady, zámky, kláštery či muzea – v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost, než jaké se jim dostávalo doposud.

Ze Zlínského kraje se do výběru dostal hrad Lukov, betlém v Horní Lidči a také muzeum Bojkovska v Bojkovicích.

V bojkovickém muzeu si prohlédnete řemesla, soudnictví, bydlení s hospodářstvím, umění a duchovní život. Nově zde byla otevřena také expozice, zaměřená na oblast Moravských Kopanic. Muzeum sídlí v budově pošty, kam se přestěhovalo ze zámku Nového Světlova.

Lukov je hrad v Česku, který leží asi tři kilometry od obce Lukov na Zlínsku. Hrad je ve stavu zříceniny, ale je soustavně opravován Spolkem přátel hradu Lukova a Hnutím Brontosaurus. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

Mechanický Betlém v Horní Lidči je soubor vyřezávaných postaviček a architektur, které představují valašské zvyky a tradice či představují architektonické dominanty Zlínského a Trenčínského kraje.

Spustit audio

Související