Kali čeká miminko, Zola dovádí v novém výběhu. Zlínská zoologická zahrada informuje o životě slonů

21. květen 2020

Zlínská zahrada loni dokončila nový tříhektarový výběh pro slony v rámci projektu Karibuni

Jedna ze tří samic slona afrického ve zlínské zoologické zahradě je březí. Jde o nejstarší, pětadvacetiletou slonici Kali.

O prázdninách příštího roku by se slůně mělo narodit, nenastanou-li komplikace, uvedla zahrada na svých webových stránkách.

Čtěte také

Narození prvního mláděte slona afrického v Česku se ve zlínské zoo očekávalo již před dvěma lety, samici Zole se však narodilo mrtvé mládě, což však u prvorodiček není neobvyklé.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Zlínská zoo chová tři slonice od roku 2003, zpočátku se jejich rozmnožování neplánovalo, ošetřovatelé později začali připravovat samice na inseminaci. Březost slonic trvá 22 měsíců. Zlínská zahrada loni v létě dokončila nový tříhektarový výběh pro slony v rámci projektu Karibuni, který zavede návštěvníky do střední a západní Afriky. Dominantou bude nové chovatelské zařízení pro slony.

Slonice se od jara učí procházet do výběhu novým koridorem. Sloni jsou citliví a na novinky je třeba je pomalu zvykat. "Největším problémem se ukázal přechod přes most, ten je pro ně zcela nová a neznámá věc. I v tomto případě se ukázalo, že každá slonice se k této výzvě postavila jinak, že každá má zkrátka úplně jiný charakter.

Nejlépe to tradičně zvládla Zola. Pravidelně si už užívá rozlehlý nový výběh, průchod koridorem jí nečiní žádné potíže. Nejmladší Ulu začíná překonávat sama sebe, už moc nechybí a přejde celý most.

Dominantní nejstarší slonice Kali prozatím za ostatními zaostává, je ze všech tří slonic nejopatrnější," uvedla zahrada. Důvodem je také její březost. Až si slonice na nový výběh zvyknou, zahrada k němu umožní přístup i návštěvníkům.

zdroje: ČTK , Zoo Zlín

Související