Princ už zase může mít peklo s princeznou. Do rybníků v kroměřížské Podzámecké zahradě se vrátí voda

20. květen 2020 08:02

Dělníci dokončují opravu rybníků v Podzámecké zahradě v Kroměříži

Opravy Dlouhého a Chotkova rybníku v Podzámecké zahradě v Kroměříži trvaly přes půl roku.

Podle výkonného ředitele Správy Arcibiskupského zámku Martina Krčmy chtějí v příštích dvou týdnech rybníky napustit.

Čtěte také

Práce jsou součástí rozsáhlé rekonstrukce vodního systému v zámecké zahradě, doplňuje Krčma.

„Končíme s obnovou Dlouhého rybníka, byl odbahněn, byly zpevněny břehy. V rámci několika týdnů se pak dokončí obnova Chotkova rybníka,“ řekl Krčma.

Dlouhý rybník je největší vodní plochou v Podzámecké zahradě a je z 1. poloviny 18. století. Během proměny zahrady na Krajinářský park v 1. polovině 19. století byl rybník upraven do dnešní podoby. Dříve sloužil jako skládka ryb.

Chotkův rybník nese jméno svého zakladatele arcibiskupa F. M. Chotka, který jej nechal vybudovat v 30. letech 19. století dle projektu A. Archeho na místě původního, výrazně rozlehlejšího vodního kanálu. Rybník je známý z pohádky Peklo s princeznou.

Součástí rozsáhlé rekonstrukce je i obnova historických kanálů. Ty se budou opevňovat dubovým dřevem a povedou stejnou trasou jako po roce 1850.

Podzámecká zahrada je větší z "arcibiskupských zahrad" v Kroměříži. Společně s menší Květnou zahradou a Arcibiskupským zámkem je památkou světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Zahrada se nachází mezi Arcibiskupským zámkem a řekou Moravou a má rozlohu 47,1 ha. Její nejstarší části (mezi severní stěnou zámku a Moravou) existovala již v 15. století.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související