Pojďte se podívat na tu krásu. Obnovený Libušín na Pustevnách byl udělal radost i Jurkovičovi

Lidé na obnovu památky poslali miliony korun

Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v noci na 3. března 2014, sloužila jako jídelna.

Čtěte také

Libušín byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou. Na jeho interiérech, které zdobily motivy z valašských i slovenských pověstí, spolupracoval Jurkovič s Mikolášem Alšem. Muzeum po požáru rozhodlo o obnově objektu. Stavba nového Libušína začala v létě 2017, šlo o vědeckou rekonstrukci, při které se používaly původní technologie.

Obnova Libušína vyšla na 117 milionů korun. Na obnovu chaty lidé ve sbírce poslali asi deset milionů korun.

Objekt má mírně jiné barvy, vrátil se do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části.

Libušín by mohl být zkolaudovaný v polovině června. První návštěvníky by mohl přivítat poslední týden v červenci.nosti by se měla otevřít ve druhé polovině července. Národní muzeum v přírodě, které Libušín společně se sousedním hotelem Maměnka spravuje, teď hledá nájemce obou objektů.

Při rekonstrukci objektu bylo použito pět až sedm procent původních prvků, použily se zejména některé trámy, původní jsou také některá okna. U vchodu jsou vidět dva původní trámy z roku 1891 z první chaty, která na místě Libušína byla. Na trámu bude i logo Pohorské jednoty Radhošť, která areál vybudovala.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související