Těšíme se na vás. Průvodci se na zámku v Kroměříži školili, jak představit památku lidem

29. duben 2020 11:26

Arcibiskupský zámek v Kroměříži se připravuje na novou "koronavirovou" sezonu

Arbiskupský zámek se letos poprvé otevře 25. května.

A tamní kastelán už školil první průvodce a průvodkyně. Co všechno musí takový zámecký průvodce splňovat a umět, to zjišťoval redaktor Lukáš Veselý.

"Trvám na tom, aby průvodci uměli alespoň jeden světový jazyk, buď anglicky, německy nebo by měl umět mluvit rusky," říká kastelán Robert Erhart.

„V každém případě musíte mít zájem o historii jako takovou, nesmíte se bát lidí, trošku se v té historii orientovat a zároveň ji podat“, doplňuje kastelán.

„Žádná výprava není stejná, a to je to, co mě baví, je to lepší, než pracovat někde v kavárně a umývat nádobí, kde máte pořád stejnou práci. Je to osobní zkušenost s těmi lidmi," těší se na svou letní brigádu jedna z průvodkyň.

Nechat se zámkem v Kroměříží provést od sedmi mladých lidí, kteří dnes prošli na zámku školením, budou mít návštěvníci možnost od 25. května, kdy se památka veřejnosti znovu otevře.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži s Podzámeckou a Květnou zahradou si loni prohlédlo 174 298 návštěvníků. Od letošního února však přešla správa zámku a Podzámecké zahrady z Narodního památkového ústavu na církev, která obě památky vlastní. 

autor: Lukáš Veselý

Související