Do zlínské zoo vyrazily stovky lidí v rouškách. Květná zahrada v Kroměříži se otevře za čtrnáct dnů

27. duben 2020 15:57

Zlínská zoo je druhou nejnavštěvovanější zahradou v Česku, loni do ní zavítalo rekordních 682 826 lidí.

Do zlínské zoologické zahrady, která se dnes po šesti týdnech opět otevřela návštěvníkům, dorazilo dnes do 13:00 přes 600 lidí.

Nikde podle ní nevznikl žádný problém, u pokladen ani výdejních okének restaurací se netvořily řady. Zlínská zoo je druhou nejnavštěvovanější zahradou v Česku, loni do ní zavítalo rekordních 682 826 lidí.

Čtěte také

Otevření venkovních areálů zoologických zahrad ode dneška umožnila vláda, která na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 uspíšila harmonogram otvírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Původně se zahrady měly návštěvníkům otevřít až 25. května, což řada zoo kritizovala. Ve čtvrtek ale vláda uvolňování omezení zrychlila.

Vnitřní expozice by se měly otevřít 25. května. "Máme radost, že jsme mohli opět otevřít. Lidé postupně přicházejí. Očekávali jsme možná větší nápor, ale je dobře, že první den je pozvolný a vše můžeme nastavit a vyzkoušet," uvedla Bujáčková.

V zahradě může být vzhledem k její rozloze denně nejvýše 7500 lidí. Klasické pokladny jsou zavřené, návštěvníci si musí dopředu koupit elektronické vstupenky v e-shopu zoo, které platí jen v den zakoupení. Systém neumožňuje koupit vstupenku na jiný den.

Zahrada musí mít přehled o tom, jaký je aktuální zájem o vstup v daný den, aby dodržela maximální počet návštěvníků. Při určitém počtu prodaných vstupenek musí případně ukončit prodej, aby zbyla kapacita pro návštěvníky se zakoupenou vstupenkou s roční platností i držitele karet Zoo Zlín Family. "Co se týká vstupu, nebyl dnes žádný problém. Bez problémů funguje i prodej občerstvení, netvořily se fronty, lidé udržovali dvoumetrové rozestupy.

Návštěvníci všechny pokyny dodržují, nezaznamenali jsme sebemenší porušení pravidel. Na návštěvnících je vidět, že se do zoo již moc těšili a procházku si užívají," uvedla mluvčí.

Poté, co zahrada v pátek oznámila, že v pondělí otevře svůj venkovní areál, přišlo podle mluvčí několik stovek e-mailů s dotazy, lidé do zoo o víkendu také hodně telefonovali.

V zoo jsou nadále zavřené vnitřní expozice, nejezdí vláček. Návštěvníci musejí mít roušky. U vstupu, restaurací a toalet jsou umístěny stojany s dezinfekcí, veřejné toalety se častěji dezinfikují.

Národní památkový ústav, který spravuje Květnou zahradu v Kroměříži, ji plánuje spolu s dálšími zahradami a parky otevřít 11. května. Ostatní památky pak o dva týdny později. Kroměřížská Podzámecká zahrada zůstává podle kastelána zámku Martina Krčmy s omezeními otevřena.

autor: Lukáš Veselý | zdroj: ČTK

Související