Potřetí v novodobé historii. Král letos na svou jízdu ve Vlčnově nevyjede

19. květen 2020 08:57

V příštím roce pojedou jízdu dva ročníky, dohromady by se jí mělo zúčastnit 21 jezdců

Jízda králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku se letos nepojede. Českému rozhlasu to potvrdila ředitelka pořádajícího Klubu sportu a kultury Vlčnov Petra Kučerová Brandysová.

Čtěte také

Organizátoři se na zrušení jízdy domluvili s rodinami legrútů a rodinou krále. V příštím roce pojedou jízdu dva ročníky, dohromady by se jí mělo zúčastnit 21 jezdců.

Na koni v ženském kroji a s růží v ústech měl letos obcí projet žák třetí třídy vlčnovské základní školy Josef Pavelčík.

Královskou družinu pro letošek vytvořilo 12 svobodných chlapců, takzvaných legrútů. Příští rok by jich mělo být v ročníku devět. Roli legrútů vždy plní chlapci, kteří v daném roce dosáhnou 18 let.

Jízda králů od roku 2011 figuruje na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Podle etnografky Slováckého muzea Marty Kondrové se nejstarší popis vlčnovské Jízdy králů v literatuře vztahuje k 60. letům 19. století.

První král, jehož jméno mají pořadatelé doloženo, je z roku 1909. Jízda králů se v obci jezdila i za druhé světové války, v novodobé historii se neuskutečnila pouze dvakrát, a to v letech 1952 a 1965. "V prvním případě to bylo z politických důvodů. Ke druhému případu se traduje, že kluci nesehnali v dědině krále," řekla Kondrová.

Související