V Otrokovicích se dělají jedny z nejlepších marmelád na světě. Renata Zezulková si plní svůj sen

22. květen 2020 06:09

Renata Zezulková z Otrokovic se svojí značkou MarmelLady se druhým rokem zařadila mezi nejlepší výrobce marmelád na světě

V konkurenci více jak 3 tisíc přihlášených ze čtyřiceti zemí světa na 15. ročníku světové soutěže Original Marmalade Awards v anglické Cumbrii získala Renata Zezulkova rovnou dvě medaile – zlatou a bronzovou.

Navázala tak na loňský úspěch, kdy získala svoji první bronzovou medaili za pomerančovou marmeládu s kávou. Soutěž měla v letošním roce rekordní počet účastníků a tyto ceny dokazují, že její marmelády jsou skutečně prvotřídní.

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/zlin/19/2020-05-21

Vy jste tímto vítězstvím, ke kterému jste přidala i jeden bronz, navázala na marmeládové mistroství světa už na loňské třetí místo, snila jste o tom, že zvítězíte v této soutěži?

O tom se mi ani nezdálo. Ale mám z toho velkou radost, je to potěšení, že se mi podařilo uvařit něco dobrého, že asi ta marmeláda bude dobrá.

Čtěte také

Zřejmě ten největší sen jste si splnila tím, že se naplno věnujete projektu MarmelLady, jak a kdy jste si začala jít po cestě ke splnění tohoto snu?

Moje cesta byla dlouhá. Pracovala jsem dlouhá léta na městském úřadě v Otrokovicích a snila jsem pořád o něčem svém, o své kavárně, květinářství, nějakém bistru ale děti byly malé a nenašla jsem tu odvahu. A až děti opustily rodinné hnízdo, tak jsem se za jejich podpory a přispění manžela vrhla do podnikání a splnila jsem si svůj sen.

Co pro Vás bylo v začátcích nejdůležitější a čím můžete případně inspirovat ostatní?

Nejtěžší je udělat první krok, a když už ho uděláte, tak to jde spádem. Dlouhé bylo to rozhodování, ta odvaha udělat ten první krok. Jak říkám, za podpory manžela a dětí jsem ten první krok udělala, šla jsem do toho a jsem jim za to teď moc vděčná. Pokud má někdo nějaký svůj sen, tak ať neváhá, ať si ho splní.

Kromě úspěchu na Original Marmalade Awards jste získala ocenění na kulinářských Oskarech, jak se říká světové soutěži Great taste, například Vaše marmeláda z červených grapefruitů s medem, tam obdržela v konkurenci téměř 13 tisíc výrobků zaslaných z více než stovky různých zemí hned dvě hvězdy, kterého ocenění si víc vážíte, které je podle Vás prestižnější?

Vážím si všech ocenění, ať už je to světový Oskar, ať už je to mistrovství světa v marmeládách nebo je to Perla Zlínska. Každé to ocenění je důležité a informují zákazníka, že dostávají ve skleničkách dobrý produkt. Samozřejmě Greate taste je opravdu nejprestižnější světová soutěž, kde se schází vzorky olivových olejů, různých pochutin, paštik a hodnotí to odborníci v gastronomii, od majitelů michelinských restaurací až po různé publicisty.

Jak se vlastně konají marmeládové soutěže, je to něco jako košt slivovice?

Více méně ano, je to tak. Já jsem do té světové soutěže šla proto, že mi přijde zpětná vazba. Porotci Vám napíší, co jim na té vaší marmelád chutnalo a co tam případně můžete zlepšit. Tím zjistím, zda ta má marmeláda je dobrá. Takže já tam zašlu produkty a pak čekám na verdikt.

Co porotci na marmeládě hodnotí?

Barvu, chuť, konzistenci, použité suroviny, vůni, ale i to, jak to máte balené, všechno, co se dá na tom vyhodnotit. Soutěž Greate taste, probíhá tak, že ten Váš produkt postupuje do kol, propadá se takovým jako kdyby trychtýřem, přes jednotlivé porotce, až prostě skončí a vypadne někde u těch medailí nebo hvězd.

Vy jste jako zlatá medailistka přijala pozvání na třídenní marmeládový festival v Cambrii, kde Vám mělo být ocenění uděleno, stalo se z toho ale takové malé dobrodružství, podělíte se o n s námi?

My jsme tam odletěli, chtěla jsem ochutnat ty nejlepší marmelády na světě, víkendový festival se koná v hrabství Dalemain, co je nádherný starý anglický zámeček, s obrovskou krásnou zahradou, ale alespoň tak jsme to viděla na obrázcích, tak jsem to všechno chtěla vidět na živo. Tak jsme s dcerou přistáli v Edinburghu a tam nás v pátek zastihlo vyhlášení nouzového stavu u nás a pod tíhou toho všeho, jsme zvážili, už jsme byli v letadle a u nás už se ten virus začal šířit, tak jsme z ohleduplnosti na to předání nejely a omluvily jsme se. On i ten festival byl zrušený, bylo tam jenom to předání, takže je to výzva do příštího roku, abych se tam podívala, tak budu muset uvařit nějakou dobrou marmeládu.

Čtěte také

Takže se Vám nakonec přes všechny ty peripetie podařilo ochutnat nějakou marmeládu od konkurence?

Bohužel, ne. My už jsme na to místo nedojely, zůstaly jsme přes víkend uvězněné v Edinburghu, než nám letělo zpět letadlo. Ale zase jsme si to místo užily.

Když se podívám na některou Vaší marmeládu, například na tu Vaši pomerančovou s rakytníkem, dál na pomerančovou s kávou, popřípadě červený grapefruit s medem, kam chodíte na ty nápady?

To je různé, někde se nechám inspirovat na cestách, někdy jenom tak, když cítím tu vůni z toho hrnce, tak si říkám, co bych asi, když se rozhlédnu po kuchyni, je tam třeba káva, tak zkusíme kávu, občas tomu napomůže nějaká náhoda nebo nehoda, kdy jsem třeba tu oceněnou meruňkovou -angreštovou s bílým rumem, tak tu jsem malinko připálila, a protože hodně voněla po karamelu, tak jsem si říkala, čím to zlehčím, tak jsme tam přidala trochu bílého rumu a ono to chutná.

Takto se na to někdy jde, cestou pokusu?

Cestou pokus omyl.

Navzdory exotickému ovoci se při výrobě zaměřujete především na regionální potraviny, odkud je berete?

Jednak máme vlastní zahradu a pak oslovuji producenty tak v okolí 100 kilometrů abych to nemusela složitě dovážet, jsou tady meruňkové sady, blízko je jahodárna, maliny pán pěstuje, i sousedi mají nějaké drobné přebytky, tak když je poskytnou, tak je ráda vyměním třeba za marmelády.

Je nějaké ovoce, které se na marmeládu vyloženě nehodí?

Dnes se kreativitě meze nekladou, já spíš nekombinuju, co si spolu nesedí. Já nekombinuju ovoce, které spolu nezraje, takže jahody a hrušky, ale nenapadá mě, z čeho by se nedala uvařit marmeláda. Vařím třeba i chilli džem.

Ocenění pro marmelády z Otrokovic

Na konec ale to Vaše sladké zboží skončí u zákazníka, prodává obal, to je známá věc, kdo stojí za jeh designem?

Lokálnost je pro mě velmi důležitá. Mám ráda věci odsud, ze Zlínska, Valašska, a lidí, kteří jsou mi blízcí. Takže nejenom ty suroviny, ale i design, ty malůvky, které doprovázejí mojí skleničku, tak to vytvořila otrokovická výtvarnice Jana Svobodová, a každý, kdo si zakoupí naši skleničku, tak podpoří pětikorunou otrokovickou Naději a získá za to keramický magnet, který právě vyrábí v sociálně terapeutické dílně tady v Otrokovicích. A stejně tak dávám do marmelád kávu z místní pražírny, nekupuju kávu v supermarketu.

MarmelLady ale není jenom o marmeládách, co ještě vyrábíte?

Vyrábím různé čatný, chilli džem, což se spíš hodí k masu, sirupy, mám ráda maso, tak i něco k paštikám, aby to šlo, teď vymýšlím marmeládové předplatné, protože se nám stalo, že loni už v listopadu bylo vyprodáno, doma to máte taky, když sníte nejlepší marmeládu, tak ji potom už nemáte. Kdo chce mít jistotu, může jít na to takhle.

autor: Petr Uhřík
Spustit audio

Související