Mám zvíře na víkend, co vy?

Zlínská zoo nabízí virtuální půjčování zvířat. Zoo se tak snaží získat finanční prostředky na provoz, který ekonomicky postihlo uzavření zahrad. 

Mimo klasický sponzorský dar, sponzorování určitého zvířete nebo nákup na e-shopu nabízí zoo ve Zlíně i další zajímavý projekt, jak mohou návštěvníci zahradu podpořit. Jmenuje se Mám zvíře na víkend a virtuálně umožní vzít si oblíbené zvíře domů na víkend. Na začátku bylo možné si vybrat z pětice zvířat (slon, lev, lachtan, lenochoda a kivi), postupně k virtuální adopci přibyli i tygr, žirafa, vydra, tapír, panda, surikata nebo papoušek.

Zájemce při zakoupení poukazu podpoří zlínskou zoo, možná také sobě nebo někomu blízkému splní dávný sen. Půjčovné se pohybuje v řádech stokorun a souvisí s náklady na péči o dané zvíře. Pro každé „zapůjčené“ zvíře pracovníci zoo připravili originální poukaz, který lze zakoupit na e-shopu zoo.

užití“, který zábavnou formou popisuje denní nároky zvířete. Speciální bonus představuje vtipná karikatura zvířete z pera našeho grafika Oldy Pinka. Bude zároveň i hezkým dárkem. Všem majitelům poukazu nabídneme po otevření zoo možnost vyzvednout si samolepku s touto karikaturou v pokladně hlavního vstupu,“ doplnila Romana Bujáčková. Zahrada také plánuje prostřednictvím krátkých videí postupně ukazovat, jak skutečná denní péče o vybrané zvíře probíhá.

„Ta neutuchající vlna podpory, kterou nám návštěvníci prokázali a stále prokazují během všech uzavření, je opravdu mimořádná. Nákupy v e-shopu a sponzorské přihlášky překonávají dosavadní rekordy, lidé také posílají peníze na sbírku pro Zoo Zlín. Všem velmi děkujeme, je to pro nás opravdu velké povzbuzení, které teď moc potřebujeme, “ doplnila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Všechny články, které se týkají Zoo Zlín v době koronaviru, najdete na https://rozhl.as/ZooZlin.

Zlínská zoo v době covidové

Zlínskou zoologickou zahradu v roce 2000 navštívilo 506.230 lidí, tedy o čtvrtinu méně než v roce 2019. Zahrada byla loni 112 dnů dnů zavřená kvůli opatřením proti šíření koronaviru, finanční ztráty atakovaly hranici 18 milionů korun.

"Zrušili jsme řadu plánovaných oprav, hledali úspory a nové příležitosti. Během letních měsíců jsme se snažili vytvořit finanční rezervu. Díky skutečnému ´utažení kohoutků´ se nám podařilo rok 2020 zvládnout," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Zahradě pomohli také návštěvníci a příznivci. "Neutuchající vlna pomoci je naprosto fantastická. Lidé nám nákupy zboží a vstupenek, sponzorskými dary a příspěvky do sbírky Zoo Zlín věnovali přes 4,5 milionu korun. Firmy nakoupily vstupenky a roční karty Family v objemu téměř 1,5 milionu. Hluboce si této pomoci vážíme a všem velmi děkujeme," uvedl Horský.

Po chovatelské stránce patřil loňský rok k nejúspěšnějším. "Zahrada poprvé odchovala vydry obrovské, jednoho z nejvzácnějších savců Jižní Ameriky, papouška nestora kea a mravenečníka čtyřprstého. Zopakovala úspěšné odchovy mořských rejnoků siba ománská a dvojzoborožce indického. V případě rejnoků jsou to jediné odchovy v Evropě, u dvojzoborožce dokonce na světě," uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Zahrada získala také nový druh primátů, chápany vlnaté, také samici kivi hnědého, které chová jako jediná zahrada v Unii českých a slovenských zoo. "V rámci expozičního rozvoje zoo otevřela nový výběh pro slony v Karibuni nebo novou vyhlídku s možností krmení žiraf," dodala mluvčí.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroje: Zoo Zlín , ČTK
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.