Legendy o holešovském kupci Tomaštíkovi: Manželka vražedkyně, nebo oddaná zachránkyně?

Příběh Jana Tomaštíka je směsicí historických faktů a legend. Jeho zásluhou vystavěné barokní památky v Zlínském kraji slouží jako připomínka bohaté minulosti regionu a fascinujících příběhů, které se zde odehrávaly.

Čtěte také

Dům rodiny Tomaštíků, která má velmi zajímavou historii, najdete v Holešově v čísle popisném 26. V jeho sklepení byly nalezeny zajímavé unikáty, dřevěný strop z roku 1482 a také kulky, které pocházejí  z rakousko-pruských válek. To bylo v 18. století, tedy v době, kdy v tom domě bydlel bohatý kupec Jan Tomaštík, který nechal v okolí Holešova postavit několik barokních staveb, údajně jako vděk za to, že se mu podařilo ve zdraví vyváznout z několika loupeživých přepadení na místní kupecké stezce.

Po jednom z napadení nechal postavit u Jankovic barokní sousoší sv. Anny, s jeho příběhem je spojována například i kaplička v Mysločovicích a kříž u Tučap.

Pověsti o přepadeních kupce Tomaštíka se liší v detailech a nejsou písemně doloženy. Všechny ale zdůrazňují jeho bohatství a dramatické úniky. Jedna z pověstí zmiňuje také Tomaštíkovu mladou manželku, která ho prý chtěla nechat zabít, aby se zmocnila jeho majetku. Existují i spekulace o tom, že nákladné sousoší v Jankovicích nechal Tomaštík postavit, aby zbavil manželku dědictví.

Písemné prameny ale tvrdí spíše pravý opak. Krátce před jeho smrtí probíhaly zmiňované prusko-rakouské války, během kterých v roce 1742 obsadili Prusové Holešov a požadovali na měšťanech výkupné. Nejbohatší místní kupec Jan Tomaštík ale požadované peníze neměl, a tak ho vojáci v jeho 70 letech sbalili a vozili s sebou. Ačkoli jeho manželka pak podle dobových zápisů prodala vlastní šperky a shromáždila část výkupného, Tomaštíka nepropustili. Teprve když zjistili, že je na tom zdravotně špatně, pohodili ho do příkopy. Tato verze příběhu naopak dokazuje oddanost jeho manželky.

Ačkoli pravda o životě kupce Tomaštíka nebude nikdy zřejmě zcela odkryta, rozhodně prožil pestrý a dobrodružný život, díky kterému dnes můžeme v okolí Holešova obdivovat krásné barokní památky.

Ponořte se tedy v další reportáži seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje do všech zákoutí příběhu Jana Tomaštíka a nechte se přenést do doby před přibližně 300 lety. Průvodci vám budou redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková, oborník na cestovní ruch Zdeněk Urbanovský a holešovský historik Karel Bartošek.

Nabízíme také fotogalerii většiny zmiňovaných míst:

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.