Na počátku splněného snu o Veterán muzeu v Uherském Ostrohu stála stará prvorepubliková pokladna

Poblíž zámku v Uherském Ostrohu najdete zajímavý dům, ve kterém po dlouhých letech chátrání vznikly zajímavé expozice se stovkami historických předmětů.

Dům Adler v Kostelní ulici v historické části Uherského Ostrohu byl postaven v roce 1936. Byl zde obchodní dům. O své majitele přišel v roce 1944 a pak dlouhá léta chátral.

Novou šanci a unikátní naplnění dostal dům v roce 2016, kdy ho jako chátrající ruinu koupil Radim Kopálek z Uherského Ostrohu a začal si v něm plnit své sny o vybudování muzea veteránů. Vybudoval v něm expozice se stovkami historických předmětů z oblasti motorismu, obchodu, živnosti a řemesel. Nyní se sem tedy můžete zajet podívat na Veterán muzeum a koloniál. Najdete tu i ukázky zařízení několika živností, jako je pivovarská hospoda, mechanická dílna, fotograf, hodinářství, lékárna, trafika a další.

„Za neuvěřitelný považuji příběh tady té pokladny firmy National z roku 1916, kterou jsem pořídil asi před 20 lety v Uherském Hradišti. Po asi 10 letech jsem zjistil, že na spodní straně šuplíku je dodací list s údaji Adler, Uherský Ostroh. A za dalších asi 10 let se mi podařilo koupit tento dům. Dneska tady stojí na pultě, je v podstatě funkční a vyhazuje i šuplík,“ popisuje Radim Kopálek příběh, který stojí za vznikem historických expozic v domě Adlerů.

Radim Kopálek je také patřičně pyšný na Veterán muzeum, kde mohou návštěvníci obdivovat kolekci téměř 40 historických motocyklů značek Čechie-Böhmerland, Praga,ČZ, JAWA, Indian, Harley-Davidson a dalších, jízdní kola, zařízení starých dílen, reklamní cedule,dětské hračky, technické unikáty, starožitnosti a kuriozity.

Příběh rodiny Adlerových

Při rekonstrukci domu a tvorbě výstavních prostor Radim Kopálek postupně odkrýval i příběh rodiny Adlerových. Zjistil, že firma Adler byla založena v roce 1806, a rodina postupně vybudovala podnik, kde se prodávalo v podstatě všechno od špendlíku po lokomotivu.

Posledním majitelem, který v roce 1936 nechal postavit vilu v Uherském Ostrohu, ve které zřídil obchodní dům, byl pan Arnošt Adler a jeho manželka Matylda Adlerová. Měli jediného syna a všichni skončili v roce 1944 v koncentračním táboře Terezín a později Osvětim, odkud se nikdo z nich nevrátil. To, jak ve vile Adlerovi žili, si díky panu Kopálkovi můžeme připomenout v další expozici v prvním a v druhém patře domu.

Se současným majitelem vily Adler Radimem Kopálkem si přímo ve vile v Uherském Ostrohu povídala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková. Poslechněte si její reportáž plnou dalších zajímavostí a příběhů.

Spustit audio

Související