Budoucí muzeum totality v bývalé věznici v Uherském Hradišti už zná svou podobu

21. listopad 2022 11:01

Vítězem soutěže na novou podobu bývalé věznice v Uherském Hradišti je pražské studio ov architekti. Porota vybírala z devíti návrhů.

Odborná porota vybrala z devíti návrhů na novou podobu areálu bývalé věznice v Uherském Hraditi práci pražského studia ov architekti. Na vítězném návrhu porota ocenila celkové architektonické řešení, použité materiály i detail veřejného prostoru, který podtrhuje význam tohoto místa s důrazem na vytvoření moderní demokratické instituce s historickou pamětí.

Čtěte také

Vítězný návrh nyní bude dopracováván na základě doporučení odborné poroty a proběhne také upřesňování s budoucími uživateli, včetně města. V areálu nedaleko centra města, ve kterém v minulosti nacisté i komunisté týrali politické vězně, bude po rekonstrukci nejen muzeum totality, ale i soud, státní zastupitelství a Probační a mediační služba.

Veřejnost bude mít možnost se seznámit se všemi soutěžními návrhy v rámci výstavy v Redutě v Uherském Hradišti. Vernisáž k této výstavě proběhne 9. prosince 2022 od 16 hodin.

Ve státním rozpočtu na rok 2023 má být na přípravu expozic muzea totality vyčleněno z vládní rozpočtové rezervy dva a půl milionu korun. Navrhuje to poslanec Jiří Havránek z ODS. Peníze podle něj mají být určeny například na zaznamenání vzpomínek pamětníků a přípravu expozice.

Bývalá věznice v Uherském Hradišti, vítězný návrh rekonstrukce, vizualizace, ov architekti, pohled do stredoveho kridla veznice

Další informace k záchraně areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti, včetně klíčových momentů historie i současnosti, plánů do budoucna a přehledné časové osy jsou na speciální webové stránce www.uzsvm.cz/vezniceuh.

Spustit audio

Související