Králův stůl v Chřibech je záhadný svým tvarem i vyrytými symboly. Citliví jedinci mluví o jeho zvláštní energii

13. červenec 2022

Po přibližně hodinové procházce z Modré u Velehradu se můžete dostat k tajemnému skalnímu útvaru v pohoří zvaném Chřiby. Tomu se přezdívá Králův stůl.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Záhadný je jeho tvar i to, k čemu mohl sloužit. Kamenný útvar vzbuzuje u příchozích různé emoce, myšlenky a představivost. Jsou známy i výpovědi lidí, kteří říkají, že v jeho blízkosti cítí určitou energii. Mnohým tu také přestávají fungovat mobily.

K čemu Králův stůl sloužil

Otázku, k čemu sloužil Králův stůl, se snaží už léta zodpovědět různí odborníci. Stále ale neexistuje jednoznačná odpověď.

Z historických pramenů je známo, že u tohoto kamene stál třetí český král Přemysl Otakar první, když se o tomto kameni zmiňuje při vymezování hranic tří tehdejších panství.

Další teorie i fakta uvádí starosta nedaleké obce Modrá Miroslav Kovářík, který v úvodu říká: „Králův stůl byl vždycky kamenem mystickým. Lidé už v minulosti zkoumali nejen jeho zvláštní tvar, ale i jakési podivné siločáry, které údajně skrze tento kámen přechází.“ Podle Miroslava Kováříka se dokonce dá říci, že v jeho okolí nerostly ani stromy, ty nově vysazené se vždy začaly kroutit v určitých směrech.

Podle jedné z teorií založené na archeologickém výzkumu by mohl být Králův stůl součástí pravěkého kalendáře. Vrypy na kameni by pak mohly symbolizovat božstva.

Tvar Králova stolu

Zajímavý je také rozbor a výklad tvaru kamene. Ten v minulosti měl při pohledu z čelní strany rohy, ze kterých je nyní částečně zachovalý jen jeden. Bohužel zbylé urazili začátkem 20. století dělníci při opravě silnice. Dochovaly se ale kresby a fotografie jeho původní podoby. Nejpravděpodobnější je teorie, která tvrdí, že jde o tvar hlavy pratura. To je zvíře, které od nepaměti uctívaly mnohé národy. A k vidění je i v současnosti, žije totiž v expozici Živá voda právě v Modré u Velehradu.

Zkuste si i vy udělat výlet ke Královu stolu, ať si můžete udělat vlastní názor. Jako pozvánku nabízíme reportáž Petry Kopáskové a Zdeňka Urbanovského z tohoto zvláštního místa.

autoři: Petra Kopásková , Zdeněk Urbanovský , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související