Archeoskanzen v Modré na Uherskohradišťsku otevírá a láká na novou hradbu se strážní věží, je to unikát v celé střední Evropě

14. duben 2021

Archeoskanzen v Modré na Uherskohradišťsku je od včerejška opět otevřený pro veřejnost. Návštěvníky tu čeká novinka. Přes zimu tady totiž vyrostla patnáctimetrová kamenná hradba se strážní věží, která zcela změnila podobu skanzenu.

Čtěte také

Archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku hrozil kvůli uzavření v rámci vládních opatření úplný zánik. Obec Modrá si totiž nemůže dovolit jeho provoz dlouhodobě dotovat. Areál je ale od 13. dubna opět otevřený pro veřejnost. Návštěvníci můžou zavítat také do vnějších prostor areálu Živá voda a na stezku praturů. 

Podle správce Archeoskanzenu Lubomíra Slámy je otevření jen částečnou záchranou, protože v jarních měsících navštěvovaly areál spíše školy, které letos zřejmě nebudou mít o návštěvu zájem.

Stejně jako například zoo může být Archeoskanzen otevřen jen pro 20% možné kapacity návštěvníků a zpřístupněny jsou jen venkovní prostory, což je ale v tomto případě většina. Pokud budete chtít Archeoskanzen navštívit, momentálně se dá přijít přímo na místo, není potřeba se předem hlásit ani registrovat.

Nové hradby

Jako novinku připravil Archeoskanzen pro návštěvníky patnáctimetrovou hradbu se strážní věží, která je unikátem v celé střední Evropě. Na vybudování opevnění bylo třeba 50 tun kamení. Návštěvníci tady uvidí přesně to, co viděli nájezdníci, když v 9. století chtěli dobýt Uherské Hradiště.

Na využití této hradby se údajně těší i filmaři. Už v létě by se tu měly natáčet bojové scény z filmu o osudech knížete Svatopluka.

Spustit audio

Související