Když uhneš v textu, nikdo si toho nevšimne, u šermu je to horší, říká představitel slavného Romea herec Pavel Šupina

Hostem „májové“ rozhlasové Pohovky byl herec Slováckého divadla v Uherském Hradišti Pavel Šupina, který hraje titulní postavu v nesmrtelném příběhu milenců z Verony Romeo a Julie.

„Když jsem zjistil, že budu hrát Romea, protočil jsem panenky. Ale šel jsem do toho se vší vervou a se vší energií,“ říká herec Pavel Šupina, který na prknech Slováckého divadla v Uherském Hradišti hraje jednu z titulních rolí ve slavném příběhu Romea a Julie.

Mnohé diváky možná překvapí, že slavný příběh milenců Romea a Julie je na prknech Slováckého divadla v Uherském Hradišti hrán jako komedie, což byl i původní záměr Williama Shakespeara. Další zajímavostí na tomto představení je, že je v něm i živá muzika a že se hraje nejen v divadle, ale i pod širým nebem. 

O textech této hry je známo, že jsou napsány v takzvaném blankversu, který má svá pravidla. Jak moc je těžké se je naučit a zapamatovat? A co všechno se může stát na jevišti při šermovacích scénách? Tady Pavel Šupina žertuje: „Když herec uhne jinam v textu, tak se to dá zvládnout a nikdo si toho nevšimne. Když uhneš jinam v šermu, tak to může být problém.“ A v rozhovoru přidává i příhody, které to dokazují.

Poslechněte si celý rozhovor s hercem Pavlem Šupinou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.